Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Заједничка изјава Заштитника грађана, Повереника за информације од јавног значаја и Министарства правде поводом Предлога закона о тајности података - 26. октобар 2009. године

26.10.2009.

Заштитник грађана у сарадњи са Министарством правде и Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности предложио је парламенту да из Предлога закона о тајним подацима избрише члан 40. којим се Заштитнику грађана и Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности онемогућава приступ одређеним тајним подацима када су им потребни за вршење контроле и других уставом и законом одређених послова.
 
Министарка правде Снежана Маловић потврдила је да ће, у име предлагача, пред Народном скупштином прихватити амандман омбудсмана који истовремено одражава и став Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, али и ставове домаће стручне јавности и стручњака Савета Европе.
 
Ограничења за омбудсмана и повереника која је предложила  радна групе за израду закона биће тим амандманом брисана после критичке стручне расправе које су организовале две организације цивилног друштва-Грађанске иницијативе и Центар за цивилно-војне односе и пошто је добијено мишљење стручњака Савета Европе.

Закон о тајним подацима који је на дневном реду текуће седнице Народне скупштине на јединствен начин уређује област одређивања, коришћења и спречавања злоупотребе тајних података.


ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА

ПОВЕРЕНИК ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА                                                       

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ