Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Закон неопходан за успешну борбу против корупције - Танјуг, 04. август 2008.

4.08.2008.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изразио је данас очекивање да ће републички парламент на јесењем заседању усвојити Закон о одговорности правних лица за кривична дела, чије је доношење неопходно како би се успешно спровела борба против организованог криминала и корупције.

“Одговорност правних лица за кривична дела у српском законодавству до сада није била правно нормирана. Уколико парламент усвоји предлог закона о одговорности правних лица за кривична дела, пред судијама би се, први пут у историји нашег правосуђа, могле наћи и велике корпорације и фирме”, објаснио је Хомен у изјави Танјугу.

Подсетивши да је Министарство урадило нацрте за сет правосудних закона, Хомен је нагласио да је за ефикасну борбу против корупције и организованог криминала неопходно успоставити задовољавајући правни оквир, како би полиција, тужилаштво и судови могли да поступају на адекватан начин.

Он сматра да ће усвајањем тих закона бити повећана ажурност, ефикасност, независност судства и његова финансијска самосталност.

Одговорност фирми за кривична дела у српском законодавству до сада није била правно нормирана.

Домаће законодавство познавало је институте одговорности правних лица, али та одговорност установљавала се за прекршаје и привредне преступе, док је за кривична дела била одговорна особа која је у оквиру свог пословања то дело починила.

Практично, усвајањем Закона о одговорности правних лица за кривична дела, за кривично дело које изврши одговорно лице у оквиру свог пословања, желећи да организацији у којој ради прибави противправну имовинску корист, одговараће и фирма.

Изузеци од одговорности правних лица за кривична дела су Република Србија, државни органи и органи територијалне аутономије, као и друга правна лица којима је законом поверено вршење јавних овлашћења, уколико кривично дело изврше при вршењу тих овлашћења.

Предлог закона предвиђа да се правном лицу за кривично дело могу изрећи казна, условна осуда и мера безбедности.

Правно лице може бити кажњено новчаном казном у распону од сто хиљада динара до петсто милиона динара или казном престанка правног лица.

Правном лицу, према предлогу Закона који се налази у скупштинској процедури, могу бити изречене и мере безбедности: забрана обављања одређених регистрованих делатности или послова, одузимање предмета и јавно објављивање пресуде.

Закон ће, према предлогу, бити примењиван и на домаће и на страно правно лице, које одговара за кривично дело учињено на територији Србије, а страно лице може бити кривично гоњено и уколико је дело починило у иностранству на штету Србије, њеног држављанина или домаће фирме.

Закон ће се применити и на домаћу компанију која кривично дело почини у иностранству, наведено је у предлогу закона.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ