Program podele vlasti (SPP)


PROGRAM PODELE VLASTI (SPP)

Trajanje projekta:  avgust 2008. – avgust 2013.

Korisnici:
Ministarstvo pravde
Visoki savet sudstva
Sudovi u Srbiji
Narodna skupština


Istorijat:

Ovaj projekat je finansiran od strane Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) na osnovu petogodišnjeg ugovora sa East-West Management Institute, Inc. (EWMI). EWMI je neprofitna organizacija sa sedištem u Njujorku, koja ima obimno iskustvo u oblasti unapređenja reforme pravosudnog sistema u regionu i već sprovedene, kao i tekuće projekte reforme pravnog sistema u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji. Aktivnosti SPP-a u vezi sa Narodnom skupštinom sprovode se na osnovu podugovora sa Centrom za međunarodni razvoj pri Državnom univerzitetu Njujorka u Olbaniju (SUNY), svetskim liderom u jačanju parlamentarnih institucija.


Glavni ciljevi:

Cilj SPP-a je da obezbedi podršku Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa u Srbiji koju je donelo Ministarstvo pravde, a naročito podršku osnovnim strateškim ciljevima, odnosno, nezavisnosti (nezavisan budžetski organ) i odgovornosti (delotvorno upravljanje predmetima). Ovim će se Srbija približiti pristupanju Evropskoj uniji zahvaljujući jačanju ravnopravnije podele vlasti i ovlašćenja između tri grane vlasti u Srbiji. SPP će takođe pružiti podršku naporima Narodne skupštine Republike Srbije da poboljša svoje kapacitete u pogledu finansijske nezavisnosti.


Glavni partneri:

Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva, sudovi u Srbiji i Narodna skupština Republike Srbije,


Opis aktivnosti:

  • Zakonom o Visokom savetu sudstva, donetom u decembru 2008. godine, osnovan je novi Savet zadužen za budžet sudske grane vlasti, međutim, on nema prethodnog iskustva a ni kapacitete za formiranje ili upravljanje budžetima. SPP će sarađivati sa Visokim savetom sudstva na uspostavljanju budžetskog organa za sudsku granu vlasti, kao i na obuci osoblja tog organa i pružanju pomoći Savetu u cilju razvoja budžeta zasnovanom na potrebama sudske grane vlasti. SPP će sarađivati sa sudovima na formiranju jednoobraznih zahteva za budžet koji će se zasnivati na potrebama.
  • Nacionalna strategija reforme pravosuđa Ministarstva pravde predviđa sve veću profesionalizaciju kadra sudske uprave. SPP će pomoći da se u okviru sudskog osoblja stvori nova ili redefinisana funkcija sudskog menadžera i da se novim sudskim menadžerima obezbedi obuka iz oblasti efikasnog rukovođenja sudovima. SPP će takođe pomoći sudovima da smanje broj starih predmeta, kao i da se smanji dužina trajanja sudskog postupka.
  • SPP će pružiti pomoć i obuku osoblju Narodne skupštine u postupku utvrđivanja budžeta i upravljanja finansijama kao i strateškom planiranju. SPP će pomoći da se poboljša javnost rada Skupštine. U okviru SPP-a će se, takođe, obezbediti stručni saveti u vezi sa konkretnim zakonima, prema potrebi.

 

Očekivani rezultati projekta:

  • Veća nezavisnost postupka sudskog budžeta na osnovu objektivnih standarda;
  • Poboljšani kapaciteti sudstva u Srbiji za raspodelu i sticanje budžetskih sredstava i upravljanje istima;
  • Efikasnije vršenje pravosudne funkcije od strane sudova u Srbiji, gde su postavljeni kvalifikovaniji sudski menadžeri;
  • Bolje rukovođenje sudovima zahvaljujući profesionalnijim sudskim menadžerima (što će omogućiti da sudije i predsednici sudova posvete više vremena rešavanju predmeta umesto upravljanju osobljem i resursima);
  • Bolji kapaciteti u okviru Narodne skupštine za upravljanje njenim budžetom i resursima i za poboljšanje njenih funkcija većanja i nadzora, i
  • Širi i bolji pristup javnosti informacijama iz Narodne skupštine Republike Srbije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ