AMBASADOR ŠVEDSKE U POSETI MINISTRU SELAKOVIĆU

20.12.2012.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković kasno juče sastao se sa ambasadorom Švedske u Srbiji Krister Aspom,  na kojem je istaknuta važnost javne uprave, kao jednog od ključnih stubova pravne države.

Ministar Selaković je rekao da reforma javne uprave ima jednaku važnost kao reforma pravosuđa, jer je javna uprava jedan od ključnih stubova pravne države. On je dodao da Ministarstvo pravde i državne uprave radi na tri nacionalne strategije - za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i reformu javne uprave, i da se sve tri strategije nesumnjivo oslanjaju jedna na drugu i zajedno čine čvrstu osnovu za stvaranje vladavine prava i državnog uređenja.

Ambasador Asp je istakao da  Švedska ima dobru bilateralnu saradnju sa Ministarstvom pravde i državne uprave, čija je većina projekata usmerena na oblast ljudskih prava, razvoj administracije i bilateralne pravne pomoći.

U toku sastanka ministar Selaković, takođe, je rekao da će u narednom periodu biti predstavljene i izmene i dopune Zakona o upravnom postupku, jer je to jedan od sistemskih zakona koji je od velike važnosti za državnu upravu. "Poboljšanje državne uprave je takođe jedan od preduslova za beskompromisnu borbu protiv korupcije", rekao je Selaković i dodao da će Ministarstvo pravde i državne uprave i u buduće nastaviti sa dosadašnjom praksom postavljanja predloga zakona na veb-sajt Ministarstarstva, radi povećanja transparentnosti u radu. Pored toga, sve buduće izmene biće predstavljene i parlamentarnim strankama radi postizanja konsenzusa u vezi sa ovim sistemskim zakonom.

Ambasador Švedske pohvalio je to što je borba protiv korupcije jedan od osnovnih pririoriteta Vlade Srbije i rekao da transprantnost u radu svih državnih organa doprinosi smanjenju korupcije u državnom sistemu.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ