Demanti ministra pravde Zorana Stojkovića, upućen Novinskoj agenciji Tanjug, povodom emisije \

26.03.2007.

Povodom laži na moj račun izrečenih u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92 u nedelju 25. marta, javnosti dugujem demanti koji, verujem, jedino ovim putem može da dođe do nje. Ne znam na koji drugi način, osim putem državne agencije, da se suprotstavim lažima grupice ljudi koja ima mogućnosti da permanentno zloupotrebljava pojedine medije.

Gospođa Sonja Liht je izgovorila samo jednu istinu, a to je da se ona i ja nikada nismo sreli. To je tačno, jer ja, za razliku od gospođe Liht 20 godina nisam imao posla sa Sorošem i njegovim fondovima, već sam časno radio svoj posao, poštovao zakon i primenjivao ga.

Kad je reč o njenom suprugu Milanu Nikoliću, laž je da sam ga ja osudio 1984. godine. Istina je da sam bio sudija u tom suđenju po optužnici koju je podigao tužilac. Milan Nikolić je osuđen po presudi Vrhovnog suda Srbije za krivično delo klevete. Što se tiče samog suđenja, više puta sam javnosti priložio ocenu međunarodne stručne javnosti koju sam dobio tim povodom i na koju sam veoma ponosan. Gospođa Liht i njen suprug to veoma dobro znaju.

Laž je takođe da je Milanu Nikoliću suđeno za sastanke u Beogradu, već mu je suđeno za pisanje u Americi. U toku postupka tužilac je tražio proširenje postupka protiv Milana Nikolića, što sam ja, kao sudija, odbio.

U vreme mog mandata kao ministra pravde, donet je Zakon o rehabilitaciji, pa ako je bilo ikakvih nepravilnosti u suđenju, gospodinu Nikoliću je omogućeno da se obrati sudu koji bi ocenjivao valjanost osuđujuće presude Vrhovnog suda Srbije.

Laž je, takođe, da sam bio sudija u režimu Slobodana Miloševića, pošto sam 1987. napustio sud i otišao u advokaturu.

Gospođa Sonja Liht takođe laže kada kaže da nije odlazila na skupove Konferencije gradova da se ne bi srela samnom, jer ja na te skupove nikada nisam odlazio, pošto to i nije vezano za rad Ministarstva pravde.

Laž je, takođe, izjava gospođe Biljane Srbljanović izrečena u istoj emisiji da nisam hteo da razgovaram sa gospođom Žankom Stojanović, majkom poginulog radnika RTS-a tokom bombardovanja NATO i da sam okrenuo leđa. Dokaz da gospođa Srbljanović laže nalazi se u vestima iste televizije, B92 emitovanim u subotu 24. marta, gde se vidi snimak našeg razgovora u kome je gospođa Stojanović insistirala da direktor TV Beograd Dragoljub Milanović treba da dobije doživotnu robiju, a ja sam joj objasnio da je presuda doneta pre nego što sam postao ministar, i da su sudovi nezavisni u donošenju odluke. Tom prilikom pozvao sam gospođu Žanku Stojanović da dođe kod mene na razgovor u ministarstvo.

Javnosti je poznato da sam u trenutku preuzimanja dužnosti ministra pravde rekao da za vreme svog mandata neću nikoga tužiti. To me obećanje, nažalost, obavezuje i sada, ali to ne znači da gospođe Liht i Srbljanović mogu nekažnjeno da lažu, bez obzira na njihovu očiglednu želju da utiču i odlučuju o političkim zbivanjima u ovoj zemlji.

Grube reči, koje mi nisu svojstvene, koristim ovom prilikom kao jedini adekvatan odgovor na laži koje već ulaze u domen patologije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ