DOBAR RAD PREKRŠAJNIH SUDOVA

22.06.2011.

Media centar

Beograd - Sudovi za prekršaje rešili su tokom prošle godine više od 50 odsto primljenih predmeta, a od završenih postupaka u budžet Srbije slilo se 28 miiona evra, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović na konferenciji povodom 90 godina prekršajnog sistema u Srbiji. Ona je napomenula  da će se u Srbiji sudije prekršajnih sudova 2012. godine birati na stalnu funkciju i time će njihov status biti izjednačen sa ostalim sudijama u Srbiji.

"Najvažnija uloga prekršajnih sudova je u brzom i efikasnom radu. Najveći broj građana upravo u sudovima za prekršaje prvi put se susreće sa pravosuđem i zato je važno da ti postupci budu što brži i pravedniji", naglasila je Malović.

Prema njenim rečima, u sklopu procesa reforme pravosuđa u Srbiji prepoznata je važnost prekršajnih sudova i posle 70 godina vraćen im je "status koji zaslužuju".

Ovaj važan deo pravosudnog sistema, istakla je ona, danas je regulisan u skladu sa načelima demokratskog državnog uređenja i opšte prihvaćenim međunarodnim standardima.

"Reforma statusa organa za prekršaje omogućuje da ti sudovi nepristasno i samostalno deluju u sistemu sudske vlasti. To predstavlja važan korak na putu uspostavljanja vladavinje prava u Srbiji", precizirala je Malović.

Malović je rekla da u budućnosti očekuje da će rad prekršajnih sudova biti još efikasniji i da će rezultati tih sudova osigurati pravnu sigurnost građana.

- Cilj reforme pravosuđa je vladavina prava, povećanje pravne sigurnosti i vraćanje poverenja građana u pravosudni system – istakla je Malović.

Član Glavnog odbora Udruženja sudija za prekršaje Srbije Goran Milić rekao je da su u prvom tromesečju 2011. godine sudovi za prekršaje imali u radu 575.485 predmeta, da je okončano 22 odsto, dok je zastara nastupila u 167 slučajeva.

Prema njegovim rečima sudovi za prekršaje naplatili su 2,8 milijarde dinara novčanih kazni i više od 184 miliona dinara troškova vođenja prekršajnih postupaka.

Direktor projekta programa reforme pravosuđa i odgovorne vlasti (JRG) Lorens Veter rekao je da će u narednih pet godina taj program pomoći uspostavljanju efikasnijih sudova u Srbiji.

On je kazao da će se ta podrška odnositi na poboljšanje uslova rada u sudovima, povećanje bezbednosti, modernizaciji vođenja arhiva i dokumentacije, kao i poboljšanju imidža sudija u očima javnosti.

Na konferenciji za novinare podeljene su i zahvalince Udruđenja sudija za prekršaje Srbije pojedincima i institucijama koje su doprinele uspostavljanju efikasnijeg pravosuđa.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ