DOGOVOREN NOVI UGOVOR SA TURSKOM O IZRUČENjU

6.03.2013.

Tehnička delagacija Ministarstva pravde i državne uprave koja je u poseti Turskoj zajedno sa ministrom Selakovićem, imala je radne sastanke sa predstavnicima Ministarstva pravde Turske. Radni sastanci su vođeni u vezi sa potpisivanjem ugovora koji će regulisati pravnu materiju između Srbije i Turske.

Pomoćnik ministra pravde i državne uprave Milisav Čogurić rekao je da Srbija sa Turskom ima veoma razvijen „pravni saobraćaj”, ali da su obe države donele odluku da se zaključe novi ugovori koji će na moderan i sveobuhvatan način regulisati pravnu saradnju.

„S obzirom da je jedan od ugovora zaključen pre drugog svetskog rata, a druga dva sedamdesetih godina očigledno je da su prevaziđeni i da treba zaključiti moderne ugovore”, rekao je Čogurić nakon radnog sastanka sa predstavnicima turskog Ministarstva pravde i dodao da će ugovorima biti uređene sve oblasti saradnje u građanskoj i krivičnoj materiji, a biće zaključeni i ugovori o ekstradiciji i ugovor o izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. 

„Deo ugovora je usaglašen tokom našeg boravka u Turskoj i vrlo brzo se očekuje potpisivanje ugovora”, istakao je Čogurić.

Pomoćnik ministra je naglasio da će Ugovorom o izručenju na detaljan način biti uređeni međusobni odnosi ljudi koji su okrivljni ili osuđeni radi izdržavanja kazne zatvora. On je istakao da će posebno biti razmotrena mogućnost izručenja sopstvenih državljana, ali da to zavisi i od daljeg toka pregovora, kao i da se pitanje ne može prejudicirati.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ