Godišnje savetovanje sudija - PRAVDA U SRBIJI DOSTIŽNA

14.10.2011.

10. oktobar 2011. - Na godišnjem savetovanju sudija na Zlatiboru ocenjeno da je pravda u Srbiji dostižna i da je pravosuđe sposobno da se odupre svim vrstama pritisaka. Prema rečima ministarke pravde Snežane Malović, pravosuđe je pokazalo da je sposobno da donese presude u najdelikatnijim predmetima.

"Vaša uloga je od presudnog značaja, jer zadaje poslednji udarac organizovanom kriminalu i korupciji", poručila je Malovićeva sudijama u Srbiji. Ona je rekla i da pravosuđe mora dobiti puni smisao tako da svaki građanin oseti da mu je pravda dostižna i da do nje može doći u razumnom roku. Otvarajući skup sudija, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović istakla je da je to najznačajnije i najveće savetovanje sudija. Prema njenim rečima, efikasnosti zaštite prava građana, vladavine prava i pravne sigurnosti doprineće i razmena iskustava i diskutovanje o spornim i aktuelnim pitanjima koja su pred pravosuđem Srbije.

Ona je rekla i da se reforma pravosuđa u Srbiji nastavlja i da teži dostizanju nezavisnog sudstva i nezavisnosti svakog sudije, kao i postizanju pravosuđa koje će raditi transparentno, efikasno i odgovorno u cilju vladavine prava i pravne sigurnosti.

Mesarović je pročitala pismo podrške predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, koji su poručili da je jako i reformisano pravosuđe jedan od pravaca za sigurnije i bolje društvo, koje garantuje i sigurnost ulaganja i zaštitu ljudskih prava.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević rekao je da prvi rezultati reformisanog pravosuđa pokazuju da je u Srbiji pravda dostižna i da se do nje može doći putem pravičnog presuđenja.

Prema rečima predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, brojnost tog skupa, u čijem radu učestvuje 1.200 sudija iz zemlje i regiona, jeste parametar koji pokazuje da pravosuđe učestvuje u reformama naše zemlje i pomaže da se unapredi njen ugled u svetu i ostvari efikasna zaštita prava građana.

"Svesna sam da i ako temelji reformi počivaju na zakonodavnoj vlasti na vama je najdelikatniji deo posla da primenite te zakone", rekla je Đukić Dejanovićeva i ocenila da je taj skup podsticaj Srbiji da ide putem koji sigurno vodi boljem životu njenih građana.

Tokom dvodnevnog savetovanja, koje je održano u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda, sudije svih sudova Srbije diskutovale su o aktuelnim i spornim pritanjima koja se javljaju u praksi, novim zakonskim institutima i rešenjima.

Skupu su prisustvali predsednica Skupštine Slavica Ðukić Dejanović, ministarka pravde Snežana Malović, zemenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, direktor policije Milorad Veljović, profestori pravnih fakulteta i advokatskih komora, gosti iz BiH, Republike Srpske, Makedonije i Crne Gore.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ