INICIRAN MEMORANDUM O SARADNjI IZMEĐU MINISTARSTVA PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE I FRANCUSKE FONDACIJE ZA KONTINENTALNO PRAVO

1.03.2013.

Ministar pravde i državne uprave, Nikola Selaković  sastao se sa delegacijom francuske Fondacije za kontinentalno pravo i tom prilikom inicirano je potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva i Fondacije. Takođe, jedna od glavnih tema sastanka bila je i efikasno uvođenje sistema javnih beležnika u Srbiji, kao i mogućnost saradnje i u drugim pravnim stvarima između Francuske i Srbije.

Predstavnici Fondacije istakli su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom i ponudili svoje aktivno učešće i pomoć u uvođenju notarskog sistema u srpsko pravosuđe. Oni su istakli da je Ministarstvo napravilo dobar potez odlaganjem primene Zakona o javnom beležništvu za sledeću godinu, jer je potrebno stvoriti sve neophodne preduslove kako bi sistem notarijata bio efikasno implementiran.

Ministar Selaković se zahvalio na poseti, naglasivši da je saradnja Ministarstva i Fondacije od velikog značaja, jer Francuska ima dugu tradiciju notarijata, kao i da će njihovi saveti i iskustvo biti od velikog značaja za Srbiju. Selaković je istakao da je za efikasno uvođenje notarijata u srpsko pravosuđe, neophodna harmonizacija niza pravosudnih zakona i informisao prisutne da radne grupe Ministarstva spremaju set takvih zakona, koji će upravo omogućiti dobru pravnu osnovu za uvođenje javno-beležničkog sistema u Srbiji. On je naveo da je jako važno da Srbija sagleda prednosti i nedostatke notarijata zemalja iz regiona, jer je notarski sistem ukoliko se ne sprovede od starta adekvatno podložan korupciji. Iz tog razloga, Ministarstvo je definisalo niz koraka koji će omogućiti da ceo proces izgradnje i uvođenja ovog sistema bude transparentan i otvoren.

Takođe, ministar je istakao da pre oživljavanja notarijata u Srbiji, građani moraju stvoriti percepciju o važnosti uloge javnih beležnika i njihovim ovlašćenjima. Potrebno je i motivisati najbolje pravnike da uđu u notarski sistem, jer će to biti jedna od najodgovornijih i najbitnijih pravnih profesija u Srbiji, koja će doprinositi pravnoj sigurnosti njenih građana, naglasio je ministar.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ