INICIRAN MEMORANDUM O SARADNjI SA MAKEDONSKIM MINISTARSTVOM ZA INFORMATIČKO DRUŠTVO I UPRAVU

29.01.2013.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković juče se u Skoplju sastao sa makedonskim ministrom za informatičko društvo i upravu Ivom Ivanovskim. Tom prilikom, Ministarstvo pravde i državne uprave iniciralo je potpisivanje Memoranduma o saradnji između ova dva ministarstva, koji će biti čvrsta osnova za dalje jačanje ukupnih sistema Srbije i Makedonije

Ministar Selaković je nas sastanku istakao da Srbija i Makedonije već dugo imaju dobru privrednu saradnju, posebno kada je u pitanju ekonomska razmena, ali da sledeći kapacitete oba ministarstva, tu saradnju je potrebno dalje snažiti i unapređivati. "Republika Srbija i Republika Makedonija nisu samo zemlje koje povezuje zajednička prošlost, već i zajednička budućnost. Upravo stremeći toj budućnosti, ulazeći u proces evropskih integracija, i Srbija i Makedonija se susreću sa gotovo istim zahtevima i preprekama", rekao je Selaković i dodao da se u savladavanju tih prepreka i ispunjavanju zadataka, potrebno okrenuti zajedničkoj borbi i jačanju unutrašnjih administrativnih i institucionalnih kapaciteta obe države.

"Imamo sve uslove da pokažemo da imamo dobar primer bilateralne saradnje, koja ima sve mogućnosti da se pretvori u jednu širu regionalnu saradnju, ne samo Srbije i Makedonije, već i drugih država iz regiona", rekao je Selaković. On je ocenio da postoje mnoge zajedničke dodirne tačke dva administrativna sistema, nastala iz jugoslovenske škole prava, i da je potrebno, iako se ti sistemi danas znatno razlikuju, zadržati njihove određene delove, koji su se kroz praksu pokazali kao dobri.

"Zajedno sada radimo i na Zakonu o opštem upravnom postupku, jer će donošenje takvog zakona još više omogućiti bolje funcionisanje srpske i makedonske privrede. Administrativna i pravna osnova neophodan je uslov koji pruža sigurnost za svako dalje delovanje", zaključio je ministar Selaković.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ