Интервју министра правде Зорана Стојковића у Вечерњим новостима, објављен 30. новембра 2006. године

30.11.2006.

ауторизована и нескраћивана верзија -

ВОДЕЋИ прљаву предизборну кампању многи у суштини врше притисак на суд у предмету за убиство бившег премијера Србије. И поред тога, сигуран сам да ће у разумном року и ускоро поступак бити окончан, а пресуда изречена.

Министар правде и високи функционер ДСС Зоран Стојковић тако за "Новости" коментарише велику медијску прашину коју је подигло сведочење сведока сарадника Дејана Миленковића Багзија.

Како сте доживели Багзијево сведочење и ко је на њему покушао да убере политичке поене?

Никада не коментаришем суђење које је у току. Тако ће бити и сада. Али, морам да приметим да једни, очито узнемирени, јавно покушавају да докажу да сведочење не вреди ништа, а други да је сведочење све потврдило. То је политички притисак. Поручујем им да оставе Посебно одељење за организовани криминал Окружног суда, да без опструкција заврши свој посао до краја. Нека сами негде расправе: ко је пушио томпус, коме је купљен сат, ко је пио виски, а ко ишао у затворске посете...

Сматрате ли да неко може извући политички профит на основу Багзијевог сведочења?

Не. Али, политикантска кампања може да угрози нормалан рад судског већа. Исти ти који воде ту кампању, оптуживали су мене да хоћу да укинем специјални суд. Па не могу ја да укинем нешто што не постоји. Ни претходни ни садашњи Устав не дозвољавају постојање специјалних, привремених и преких судова. Они су карактеристични за диктатуре, а не за демократије. Имамо одељење за органиозовани криминал, које, да подсетим, од опструкција није могло ни да почне суђење за убиство премијера. Ова власт је успела да изменама закона елиминише злоупотребе и поступак је, на моје велико задовољство, одмакао. Сада се ради ефикасно и свакодневно.

Чуле су се и оптужбе да хапшењем "земунца" Александра Симовића, неко жели да закочи и успори поступак?

То је просто невероватно. Држава успева да једног по једног осумњиченог за убиства стави на судску клупу, а појединци то називају опструкцијом. Ја им се извињавам, али таква размишљања су на нивоу амебе. Е, грађани, на срећу, нису амебе и знају да је и те како неопходно да се сви осумњичени појаве у суду и да одговарају за своје поступке.

Тврдите ли да ДСС неће водити прљаву кампању?

Наравно да неће, иако на разне начине покушавају са свих страна да нас увуку у политикантске игре. Ми пред бираче излазимо са јасним програмом: шта смо затекли, шта смо урадили и шта ћемо урадити. Нажалост, многи други поново копају ровове и цепају Србију на два дела.

Ко то ради?

Виде се они јасно. Воде кампању тако што нас враћају у Милошевићево време наметајући максиму "или ми или они". Рестаурирају један синдром бољшевичке свести, по принципу - ко није са нама, он је против нас. Једини циљ им је да окаљају политичког противника и да једном буком, оптужбама и обичним маркетингом замагле суштину, сакрију резултате владе, а прикрију своју политичку непродуктивност и немоћ.

Са којом од странака бисте најрадије у постизборну коалицију. Да ли вам је ближи ДС или СРС?

Не градимо кампању на причама - са ким бисмо, а са ким не. ДСС жели мирну Србију која ће да напредује у свим областима, тако што ће се сви окупити око виталних државних интереса. Ко год буде спреман да дели наше вредности, моћи ће са нама у коалицију. Ко год буде за нормалност у Србији, отворена су му врата. Не искључујемо никога. Прво избори, па ћемо да одмеримо снагу и програме. Мада, ми још ничији програм нисмо видели. И, нажалост, многи не могу да подреде страначке интересе државним, па изјављују да је добро донети Устав због избора. Не! Устав је било неопходно донети због Србије.  

Блок ДСС - НС промовисао је Војислава Коштуницу као кандидата за будућег премијера. Како оцењујете такмаце из осталих странака? 

Наша коалиција, пре свега, наступа са програмом који Војислав Коштуница персонификује. Зато не могу да га поредим ни са ким, јер не знам програм осталих претендената. Већина странака се само пљује преко плота, тако да нема јасних политичких идеја и програма о којима бих могао да се изјашњавам. 

Видите ли себе као министра правде и после наредних избора?

Ово је један изузетно мукотрпан посао. Сигуран сам да ће ДСС бити стожер наредне владе. Лично имам велико поверење у Војислава Коштуницу и оно што ради, а и сам сам један од оснивача ДСС. Ако од мене премијер и странка буду тражили да наставим овај посао, ја ћу то и учинити. ДСС има велики број стручних људи способних да обављају овај посао, па је то питање одлуке странке.

РЕЗУЛТАТИ

Који су предизборни адути вашег министарства?

Када смо дошли на власт, затекли смо у области правосуђа празну ледину. Савет Европе је тада оценио да је стање трагично. Кренули смо у реформе од самог почетка. Законима смо регулисали целокупну област, донели смо Стратегију реформе правосуђа и борбе против корупције, увели Високи савет судства, који је предвиђен и новим Уставом. Ниједног поступка није било из привредног криминала када смо ми дошли. Сада, отворени су процеси за прање новца, разоткривена је стечајна, друмска, царинска, здравствена мафија... И све то је само мали део посла, који ћемо да наставимо.

АМНЕСТИЈА

Закон о амнестији није донет, да ли се смирило стање у затворима?

Да се ДСС питао, закон би био усвојен. Тај закон је на Влади једногласно прошао још 15. септембра, тако да су потпуно бесмислене приче да смо ми то обећавали како би затвореници гласали за Устав. Тада нису ни почели преговори око Устава. Са друге стране, треба питати коалиционе партнере из владе зашто нису желели да уђу у Скупштину и дигну глас за закон чије је усвајање висок демократски чин у свим развијеним земљама. Полиција је у затворима морала да реагује адекватно и све је завршено ефикасно са, по мени, малим бројем лако повређених.

П. ВАСИЉЕВИЋ

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ