Konferencija „Izazovi borbe protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi“-17. jun 2010. godine

21.06.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović učestvovala je na konferneciji „Izazovi borbe protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi“ koju je Republičko javno tužilaštvo u saradnji sa Savetom Evrope organizovalo 17. juna 2010. godine u Beogradu. Otvarajući skup predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da u Srbiji niko nije zaštićen odgovornosti za kršenje zakona, bez obzira na partijsku pripadnost, rođačke veze ili ulogu u društvu u protekloj deceniji.

 

Predsednik Tadić je naglasio da je u tranzicionim društvima Zapadnog Balkana izgradnja institucija preduslov uspešne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a u tom procesu je od suštinske važnosti nastavak približavanja regiona Evropskoj uniji."Korupcija zaustavlja razvoj, urušava institucije, i to je forma društvenog maligniteta, zato Srbija ostaje privržena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Tamo gde nastupa korupcija povlači se država, tamo gde nastupa država povlači se korupcija", istakao je predsednik. Prema njegovim rečima, korupcija je u godinama pre početka tranzicije ugrađivana u samu strukturu društva, i bila je oblik favorizovanog ponašanja koje je samo društvo nametalo građanima. "Naše priključenje EU jeste u stvari istorijski pokušaj da se prevaziđu institucionalni nedostaci i izazov epohe, kako bismo u kratkom vremenskom intervalu prevazišli institucionalne manjkavosti koje su bile odlika decenija koje nam prethode", rekao je predsednik i pozvao tužioce regiona, koji učestvuju na okruglom stolu, da borbu protiv korupcije shvate kao oblik patriotizma.

Ministarka pravde Snežana Malović ponovila je da je Srbija odlučna u borbi protiv korupcije i da u toj borbi neće biti zaštićenih. "Naša obaveza je i prventivno delovanje, kao i kontinuirani rad na podizanju svesti građana i njihovom aktivnom uključivanju u borbu protiv korupcije ", rekla je  ona i napomenula da će doslednom primenom zakona država uspeti da osigura efikasno gonjenje svih počinilaca koruptivnih krivičnih dela i razbijanje finansijskih tokova organizovanih kriminalnih grupa. Ministarka Malović je naglasila da se to odnosi na sve koji su na nelegalan način stekli ekonomsku moć bez obzira na društveni status, a koji moć koriste za korupciju državnih funkcionera, kupovinu medija i upravljanje finansijskim institucijama. Prema  njeim rečima, novim zakonima i reformom pravosuđa država iskazuje nameru da niko ne bude zaštićen funkcijom koju obavlja, a dokaz za to je odredba po kojoj su funkcioneri optuženi za korupciju u nadležnosti tužioca za organiozvani kriminal. "Time je stavljno do znanja da neće biti amnestiranih", rekla je Malović.
Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je cilj tužilaštva da korupciju u Srbiji svede na minimum i da pošalje poruku da se korupcija ne isplati. "To ćemo postići organizovanom akcijom svih institucija, jasnom političkom podrškom i porukom da je takva akcija neophodna", istkla je Dolovac.
Ministar unutrašnjih poslova  Ivica Dačić naveo  je da je neophodno da predstavnici policije i pravosuđa u regionu sarađuju kako bi se otkrila i procesuirala krivična dela vezana za korupciju. Prema njegovim rečima, neophodno je pratiti tokove novca na regionalnom nivou, sprečavati "pranje novca" stečenim organizovanim kriminalnim delovanjem i obezbediti efikasnu saradnju organa krivičnog gonjenja.
 Govor ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ