LOBIRANjE - DEO PREVENCIJE U BORBI PROTIV KORUPCIJE

26.11.2012.

Lobiranje je danas postalo nezaobilazni deo savremenog i uređenog  društva. Ono je prisutno, kako u međunarodnoj politici, u političkim odnosima u jednoj zemlji, tako i u privredi, istakla je danas Gordana Stamenić, državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave, na petom Evropskom pravno političkom forumu u Beogradu.

Ona je naglasila da je u Srbiji još uvek prisutna predrasuda da građani gotovo izjednačavaju pojam korupcije i lobiranja. "Međutim, sasvim je obrnuto. Lobiranje je deo prevencije u borbi protiv korupcije", rekla je Gordana Stamenić. Takvo nepoverenje od strane građana i pogrešna tumačenja, posledica su raznih oblika zloupotrebe lobiranja u sopstvene ili političke svrhe, što je kod nas bila česta pojava proteklih godina, rekla je Stamenić.

Državna sekretarka je ocenila da lobiranje jeste određen uticaj na javne organe i na zakonodavnu i izvršnu vlast, kako bi određene društvene grupe promovisale svoje ideje u društvu. "Lobiranje mora biti zakonita i pravno regulisana aktivnost. Nemanje zakonski regulisanog ponašanja u lobiranju je veoma opasno. Država mora da donese Zakon o lobiranju, kojim će regulisati okvire lobiranja, pravila za lobiste i sankcije ze nepoštovanje propisanih pravila", naglasila je Stamenić.                        

"Lobiranje danas zapravo znači veću pravnu sigurnost, pravovremenu razmenu informacija, kao i zaštitu interesa društvnih grupa", zaključila je Gordana Stamenić.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ