LOŠE STANjE SUDSKIH JEDINICA - NAKON NOVE MREŽE SUDOVA PONOVO VRATITI ŽIVOT U NEKADAŠNjE OPŠTINSKE SUDOVE

19.10.2012.

Dopuna sudske mreže uspostavljanjem osnovnih sudova u nekim mestima, gde su ranije postojali opštinski sudovi, kao i uspostavljanje funkcionalne sudske mreže i efikasnog pravosuđa u Srbiji, jeste jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva pravde i državne uprave, istakao je danas ministar Nikola Selaković, tokom svoje posete sudskim jedinicama u Braničevskom okrugu.

Ministar Selaković je rekao da je radna grupa koja je imala zadatak da izradi nacrt predloga Zakona o sedištima i područjima sudova, danas postavila svoja rešenja na sajt Ministarstva pravde i državne uprave. Rezultati rada ove radne grupe jesu objektivni kriterijumi, koji će ukazati u koja je sve mesta u Srbiji, gde danas postoje sudske jedinice, potrebno vratiti osnovne sudove.

Tokom svoje posete Braničevskom okrugu, ministar je posetio sudskejedinice u Petrovcu na Mlavi i Kučevu. Tom prilikom on je ocenio da je stanje zgrada u kojima se nalaze ove jedinice izuzetno loše i da su poslednje popravke na nekadašnjim zgradama opštinskih sudova rađene, pre skoro dvadeset godina.

"U zgradama gde su nekada bili sudovi, ostale su samo devastirane prostorije, koje tek da podsećaju da su u njima nekada radile sudije. Te zgrade su demolirane, opustošene. Ostali su napušteni hodnici kojima su se nekada kretali građani u potrazi za pravdom", naglasio je Selaković i dodao da se zgrada nekadašnjeg opštinskog suda u Petrovcu na Mlavi, danas sudska jedinica, koja ima preko 900 kvadratnih metara, greje od početka grejne sezone, a koristi se tek njena jedna trećina. "Te troškove grejanja napuštenih prostorija plaćaju građani Srbije", zaključio je ministar pravde i državne uprave.

"Kada utvrdimo koja su to sve mesta koja ispunjavaju objektivne kriterijume da se u njih vrati sud, onda moramo da da ponovo oživimo i zgrade tih sudova. Većina zgrada gde su nekada bili opštinski sudovi je propala, kod nekih su krovovi obrušeni i prokišnjavaju, a zidovi ispucali. Potrebno je da većinu njih renoviramo i opremimo kako bi sudije i tužioci imali sve neophodne uslove za rad koji ih očekuje. Moramo da stvorimo efikasno i jako pravosuđe, koje će našim građanima omogućiti nesmetan put do pravde", naglasio je ministar na kraju svoje posete.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ