MALOVIĆ: DOGOVORENA BLISKA SARADNjA

1.02.2011.

BRISEL, 01. februar 2011. - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je, u razgovoru sa evropskim komesarom za provosuđe Vivijan Reding, pozdravljeno usvajanje zakonskog okvira za izbor Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca po odredjenim izmenjenim procedurama, kao i usvajanje uslova za preispitivanje odluka prvog saziva ova dva tela.

Malović je u Briselu, posle sastanka Reding sa delegacijom Srbije, koju je prevodio premijer Srbije Mirko Cvetković, rekla da su svi ovi koraci rađeni u saradnji sa predstavnicima Evropske unije (EU) i da će se i ubuduće sarađivati sa predstavnicima Unije.

Želim da kažem da mi ovo ne činimo zbog evropskih integracija, radimo jednim delom i zbog toga, ali ovo je važno zbog podizanja kvaliteta života naših gradjana i naravno, veće pravne sigurnosti, istakla je Malović.

Kada imamo veću pravni sigurnost, napomenula je ona, imamo i više investicija i bolji životni standard.

U Akcionom planu, koji je sačinila Vlada Srbije na osnovu  Izveštaja Evropske komisije, objasnila je Malović, predviđeni su precizni koraci kada se radi o izboru Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužioca, ali i postupku preispitivanja izbora.

Rok u kojem mislimo da završimo posao je kraj godine, ali očekujem da većinu posla završimo pre podnošenja godišnjeg izveštaja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, gde će se videti spremnost da rešimo otvorena pitanja, istakla je Malović.

Ona je insistirala da Srbija ovo ne radi zato što je to uslov za dobijanje statusa kandidata i pozitivno mišljenje o otpočinjanju pregovora.

"Duboko sam uverena da u postupku preispitvanja, kada se budu obavljali razgovori, prvenstveno, sa neizabranim sudijama i tužiocima, videće se na koji način je Visoki savet sudstva u prvom sazivu postupao i na koji način je kriterijum stručnosti, dostojnosti i osposobljenosti  primenio na svaki slučaj", istakla je Malović.

"Sigurna sam u odluke koje smo donosili i duboko sam uverena da će veliki broj odluka biti potvrđen", naglasila je Malović.

Ona je Reding informisala i o naporima u borbi protiv organizoavnog kriminala i korupcije, saradnji u regionu, ali
i o drugim segmentima reforme pravosuđa, poput izmena procedura rada u izvršnim i krivičnim postupcima i postupku izvršenja.

"Zadovoljstvo mi je što smo se dogovorili da blisko sarađujemo, kako sa Direktoratom za proširenje, tako i sa Direktoratom za pravosuđe", zaključila je Malović.

Malović se u Briselu sastala i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom sa kojim je razgovarala o koracima koje Vlada Srbije preduzima kako bi se otklonile sve sumnje u kvalitet reforme pravosuđa.

Kacin je pozdravio korake koji su do sada preduzeti u tom pravcu i  ukazao na važnost predstojećih reformi čije će uspešno izvršavanje obezbediti Srbiji sticanje statusa kandidata.

Malović i Kacin složili su se da je uspostavljanje vladavine prava ključ za nastavak evropskih integracija Srbije.

Malović je član delegacije koja će na čelu sa premijerom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkovićem predala odgovore Republike Srbije na Upitnik Evropske komisije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ