Malović: Nema prepreka da se region obračuna sa organizovanim kriminalom

22.03.2011.

BEČIĆI, 17. mart 2011. - Više ne postoje prepreke da se čitav region zajednički izbori sa kriminalnim strukturama i odlučno se suprostavi pojavama koje podrivaju samu srž demokartije i osnovne civilizacijske vrednosti, izjavila je ministarka pravde Srbije Snežana Malović na regionalnoj konferenciji ministara pravde i unutrašnjih poslova Jugoistočne Evrope.

Malović je poručila da kriminalne grupe, ma koliko bile organizovane, opasne i povezane, moraju biti svesne da će od država u regionu dobiti "zajednički oštar odgovor".

Ministarka pravde Srbije je istakla da se moraju porušiti granice jer se borba protiv organizovanog kriminala ne može svesti u okvire jedne države.

"Ona ima regionalanu dimenziju i zato naša saradnja mora da bude jaka i koordinisana", rekla je Malovićeva istakavši da Ministartvo pravde Srbije završava izradu Nacrta predloga regionalnog naloga za hapšenje kojim će biti unapređen odgovor celokupnog regiona na izazove organizovanog kriminala sa kojim se suočava.

Nacrt predloga biće dostavljen svim partnerima iz regiona Zapadnog Balkana, navela je Malović i izrazila nadu da će na taj način vrlo brzo biti definisani zajednički interesi i postignuta puna primena tog naloga.

Ona je ukazala da je, i pored medđnarodnih okvira za saradnju u krivičnim stvarima, neophodna izrada regionalnih dokumentata koji će omogućiti modernizaciju, unaprećenje i jačanje procesa međunarodne pravne pomoći.

"Smatram da je kod svih nas, sazrela svest o tome da ćemo biti delimično uspešni u našem radu ukoliko se fokusiramo samo na bilateralne inicijative. Sada je već svima nama jasno da naš odgovor u regionu mora biti koordinisan, sveobuhvatan i oštar", poručila je ministarka pravde Srbije. 

Govoreći o posledicama svetske ekonomske krize, koje utiču negativno na porast nezaposlenosti, kriminala, nedostatka stranih investicija i lošeg materijalnog položaja građana, Malović je ukazala da kriminalne strukture sve češće nastupaju pod velom uspešnih međnarodnih investicionih fondova spremnih za investiranje u legalne tokove privrede.

"Ključna odlika tih kriminalnih aktivnosti je njihov medđnarodni element. Kriminalne strukture vrlo dobro poznaju i sagledavaju koje su slabosti naših pravnih sistema, u kojim segmentima naše saradnje postoji nedostatak komunikacije i gde postoje sporenja oko nadležnosti kako interresorne tako i regionalne", ocenila je Malović.

Ona je ukazala da zemlje regiona moraju biti pažljivije, proaktivnije, informisanije i adekvatno pripremljene, osposobljene ne samo jakim i jasnim zakonodavnim okvirima već i sposobnošću da se zakoni adekvatno primenjuju i da se iskustva razmenjuju.

Podsetila je, takođe, da je zahvaljujući zavidnoj saradnji pravosudnih i istražnih organa Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore u poslednje vreme razbijeno nekoliko razgranatih i izuzetno opasnih kriminalnih grupa kojima je mesto izvršenja krivičnih dela bio Zapadni Balkan, ali i zemlje Evropske unije.

Malović je istakla da je Republika Srbija borbu protiv organizovanog kriminala definisala kao državni prioritet, svesna da od uspešnosti te borbe zavisi budućnost i kvalitet demokratije.

"Time je upućena jasna poruka da u sprovođenju suštinskog cilja, pridruživanja Evropskoj uniji nema mesta kriminalu", naglasila je ministarka pravde Srbije.

Ona je podsetila, da je kao jedan od ključnih činilaca u borbi protiv organizovanog kriminala Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela.

Prema njenim rečima, vrednost privremeno ili trajno oduzete imovine u Srbiji procenjuje se na više od 300 miliona evra, a njom upravlja Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde.

Na marginama konferencije, ministarka Malović sastala se sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem sa kojim je razgovarala o unapređenju i daljem intenziviranju saradnje Srbije i Crne Gore u borbi protiv svih vidova kriminala, a pre svega organizovanog kriminala.

Regionalnu konferenciju ministara pravde i unutrašnjih poslova jugoistočne Evrope « Jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi» organizovalo je Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ