Malović: Pravdu približiti građanima Srbije

31.10.2011.

Kladovo, 25. oktobar - Ministarka pravde Snežana Malović poručila je danas, povodom obeležavanja Evropskog dana pravde, da će insistirati na približavanju pravde građanima, ulaganju dodatnih napora na uspostavljanju vladavine prava, pravne sigurnosti i dostizanju evropskih standarda.

"Evropski dan pravde treba da nas podseti na neophodnost rada na približavanju pravde građanima Srbije i našem skorom ulasku u porodicu evropskih zemalja", rekla je Malović otvarajući Prvo savetovanje sudija prekršajnih sudova Republike Srbije koje se održava u Kladovu.

Kroz rad prekršajnih sudova stvara se svest građana o reformisanom pravosuđu, jer se sa njima najčešće susreću, ukazala je Malović.

"Zato je vaša uloga veoma važna, jer su samo efikasna i kvalitetna suđenja, uspostavljanje pravne države u punom kapacitetu uslov za poverenje građana u srpsko pravosuđe", istakla je ministarka pravde.

Ona je podsetila da je u okviru procesa reforme prepoznat značaj prekršajnih sudova, koji su do 2010. bili prekršajni organi, i da im je nakon sedamdeset godina vraćen status "kakav zaslužuju".

"Nalazite se u sistemu sudske vlasti što vam omogućava da samostalno i nepristrasno delujete, ali time je i vaša odgovornost veća, navela je ministarka pravde i ocenila da je ukazano poverenje u prethodnih godinu i deset meseci, opravdano.

U prekršajnim sudovima u ovom trenutku je više od milion postupaka u radu. Rešeno je oko 60 odsto primljenih i prenetih predmeta, a od presuda koje su donete budžet Srbije je povećan za oko 28 miliona evra.

Malović je posebno istakla da se uloga pravosuđa ne svodi samo na represivne mere, već da ono mora da deluje i da je izvesnost kažnjavanja veoma važna.

"Građani Srbije moraju biti svesni da ukoliko načine bilo koji prekršaj za to sledi kazna", poručila je Malović i izrazila uverenje da će to dovesti do smanjenja broja prekršaja.

Ukazujući da će se sledeće godine sudije prekršajnih sudova birati na stalnu funkciju, Malović je naglasila da će posle toga njihov status biti u potpunosti izjednačen sa ostalim sudijama u Srbiji.

Ona je napomenula da su sudije prekršajnih sudova u prethodnom periodu dale značajan doprinos jačanju nezavisnih regulatornih tela u Srbiji, radom na predmetima koje pokreću poverenik za informacije od javnog značaja, Agencija za borbu protiv korupcije, kao i republički revizor.

Jak podstrek celokupnom pravosuđu, a samim tim i prekršajnim sudovima treba da bude nedavni izveštaj Evropske komisije koja je dala Srbiji podršku i pozitivno ocenila tok reforme pravosuđa, navela je Malović ističući da je "i pored toga, pred nama još puno posla i nećemo stati".

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ