MALOVIĆ: SRBIJA ODLUČNA DA ISPUNI SVE OBAVEZE PREMA HAGU

22.11.2010.

BEOGRAD 22. NOVEMBAR

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Srbija odlučna da ispuni sve prepostale obaveze prema Haškom tribunalu i Ratka Mladića i Gorana Hadžića isporuči tom sudu.

Malovićeva je na konferenciji za novinare povodom imenovanja osam službenika u beogradskom Višem i Apelacionom sudu, koji su angažovani u okviru porojekta Misije OEBS-a "Pravda i ratni zločini", rekla da je potraga za Mladićem i Hadžićem intenzivna i da je sigurno da će oni biti procesuirani za dela koja su počinili.

"Politički i svaki drugi interes nije da se oni šetaju slobodno", poručila je ministarka pravde i dodala da je stav Srbije po pitanju ratnih zločina jesan, a to je utvrđivanje pune istine i osuda svih ratnih zločinaca.

Malović je napomenula da su suđenja za ratne zločine veliki izazov za srpsko pravosuđe, ali da je ono u dosadašnjim postupcima pokazalo da je sposobno za njih.

Ona je dodala da zato očekuje da će Haški tribunal Srbiji ustupiti određeni broj predmeta, a da priključivanje pomoćnog osoblja zaposlenog u sklopu projekta Misije OEBS-a sudovima u Srbiji u radu na slučajevima ratnih zločina predstavlja jačanje kapaciteta tih sudova.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da  "neće imati spokoja dok poslednja dva haška optuženika ne budu odgovarala za zaločine za koje se terete".

"Obračun sa ratnim zločincima nije fiksacija jedne grupe ljudi ili jedne generacije. Kao što ja neću imati spokoja dok Mladić i Hadžić ne budu odgovarali za zločine za koje se terete, tako ni generacija koja sada stasava neće naći svoj mir dok se ratni kriminalitet ne iznese na videlo, procesuira i osudi", rekao je Vukčević.

Šef Misije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da projekat  "Pravda i ratni zločini", koji finasira 20 dodatnih radnih mesta do oktobra 2011. godine, a čiji je cilj strčno usavršavanje onih koji postupaju u slučajevima ratnih zločina, predstvalja vežan element u sardnji sa Haškim tribunalom, podsetivši da je to uslov za sticanje kandidature za članstvo u EU.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ