Malović: Zakon o advokaturi po evropskim standardima

2.04.2011.

BEOGRAD, 02. april 2011. godine - Predlogom zakona o advokaturi, o kojem će Skupština Srbije raspravljati na tekućoj sednici, ta profesija biće uređena na modernim osnovama i u skladu sa evropskim standardima,izjavila je  ministarka pravde Snežana Malović.

U sklopu procesa reforme pravosuđa u Srbiji, advokatura ima značajno mesto i neophodno je da se ta oblast što bolje uredi, rekla je Malović na međunarodnom okrugom stolu o Predlogu zakona o advokaturi, koji su organizovali Advokatska komora Srbije i Ministarstvo pravde.

Malović je istakla da je advokatura u pravnoj i političkoj  istoriji Srbije oduvek imala veoma značajnu ulogu i bila jedna od nosilaca razvoja pravnog sistema.

"Bez obzira na izazove s kojima je bila suočena, ta profesija pokazala je i dokazala da je slobodna i nezavisna", rekla je Malović.

Ona je naglasila da se Predlogom zakona advokatura definiše kao nezavisna i samostalna delatnost pružanja pravne pomoći fizičkim i pravnim licima.

Malović je rekla da joj je posebno zadovoljstvo što je Predlog zakona o advokaturi "uradila sama struka", navodeći da je u njegovoj izradi "učestvovala Advokatska komora Srbije, u saradnji sa lokalnim komorama, bez ijednog
predstavnika izvršne vlasti".

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, koji je bio na čelu radne grupe za izradu novog zakona, rekao je da je skup dobra prilika da se još jednom čuje o advokaturi u Evropi, propisima Evropske unije i položaju
profesije u zemljama Evropske unije.

Prema rečima Đorđevića, najbolje je kada advokatura, a ne država, prilagodi obavezujuće norme, a najbitniji su nezavisnost profesije i njena samoregulativnost.

Predlogom zakona advokatura se definiše kao nezavisna i samostalna delatnost pružanja pravne pomoći fizičkim i pravnim licima.

Samostalnost i nezavisnost advokature ostvaruje se samostalnim i nezavisnim obavljanjem advokature, pravom stranke na slobodan izbor advokata, organizovanjem advokata u advokatske komore, kao samostalne i nezavisne organizacije advokata i donošenjem opštih akata od strane advokatskih komora, kao i odlučivanjem o prijemu u advokaturu i o prestanku prava na bavljenje advokaturom, navodi se u predlogu novog Zakona o advokaturi.

Posebnu novinu u zakonu predstavlja da je uslov za upis u imenik advokata položen advokatski ispit, a predviđa i protek od najmanje dve godine od prestanka pravosudne funkcije ili javne funkcije u organu uprave, ukoliko je kandidat na takvoj funkciji bio, a što je posebno značajno zbog sprečavanja sukoba interesa.

Novine predstavljaju uslovi za upis advokata stranog državljanina, zatim obaveza advokata da se osigura od profesionalne odgovornosti (što je u skladu sa preporukama Saveta advokatskih komora Evrope).

Advokatska komora može zaključiti ugovor o kolektivnom osiguranju od profesionalne odgovornosti za sve advokate upisane u njen imenik advokata. Aktom Advokatske komore Srbije utvrđuje se minimalna suma osiguranja za štetu od profesionalne odgovornosti.

Zakonsku novinu predstavlja rešenje da isključivo Advokatska komora Srbije vodi imenik advokatskih ortačkih društava, a Advokatsko ortačko društvo može imati samo jednu advokatsku kancelariju i ne može imati ogranke.

Utvrđeno je pravo na pravni lek protiv svih prvostepenih odluka koje donose advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije.

Zakon propisuje da Advokatska komora Srbije osniva Advokatsku akademiju, kao posebno telo zaduženo za stalnu stručnu obuku advokata, advokatskih pripravnika, diplomiranih pravnika i lica zaposlenih u advokatskim kancelarijama i društvima.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ