Ministar pokrenuo postupak za razrešenje sudije u slučaju \

13.11.2007.

Ministarstvo pravde saopštava da je ministar pravde Dušan Petrović pokrenuo postupak za razrešenje Katarine Ranđelović, sudije Opštinskog suda u Nišu zbog nesavesnog vršenja dužnosti i odugovlačenja rešavanja predmeta protiv Tomislava Gačića iz Vranja, monaško ime Pahomije. Pravosnažnom presudom suda u Nišu Gačić je oslobođen optužbe za krivično delo bludne radnje učinjene prema više maloletnih lica muškog pola.

Utvrđeno je da sud nije vodio računa o nastupanju zastarelosti za dva krivična dela usled čega je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, kao i da je u toku vođenja postupka za druga dva krivična dela povređen zakon, što je utvrđeno i odlukom Vrhovnog suda Srbije. Sud je bio dužan da sprovede postupak bez odlaganja i da spreči svaku opstrukciju.

Ministar pravde je uputio dopis Nadzornom odboru Vrhovnog suda Srbije, u kome su navedene činjenice koje se odnose na nestručan rad sudije u ovom predmetu, kao i dopis Republičkom javnom tužiocu u vezi sa postupanjem nadležnog javnog tužioca.

Ministarstvo pravde će ubuduće u svim slučajevima u kojima se utvrdi da su sudije postupile na nesavestan način i time ugrozile nezavisnost i ugled suda i sudijske funkcije, pokrenuti postupke u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ