Ministar pravde Stojković na Kongresu evropskih pravnika u Beču, 3. maj 2007. godine (Tanjug)

4.05.2007.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer otvorio je danas četvrti Evropski kongres pravnika u Beču, kojem, kao počasni gost, prisustvuje ministar pravde Srbije Zoran Stojković.

Tokom trodnevnog skupa, oko 1200 pravnika iz 40 zemalja razgovaraće o evropskom pravosuđu - podeljeni u tri radne grupe oni će, pre svega, razmatrati evropski zakon o sklapanju ugovora, evropski krivični zakon i pitanje migracije unutar i ka Evropi.

Stojković je izjavio Tanjugu pred početak skupa da je učešće predstavnika vlade Srbije u Beču veoma važno pošto je naša zemlja tri i po godine radila, u saradnji sa Savetom Evrope i EU na prilagođavanju svojih zakona.

"Masa naših propisa je rađena u saradnji sa Evropom. Imamo jako dobru situaciju, jer je veliki deo posla urađen", rekao je srpski ministar pravde, posebno u tom kontekstu ističući Krivični zakon.

Prema Stojkovićevim rečima, za njega je veoma važan predstojeći razgovor s evropskim komesarom za pravosuđe Frankom Fratinijem o sporazumu o viznim olakšicama.

"Treba da razgovaramo o sporazumu o viznim olakšicama i readmisiji. Na prošloj sednici vlade postigli smo konačno dogovor o ovom sporazumu. Prihvatili smo jedan deo njihovih sugestija, a oni deo naših primedbi. Parafiranje može, sada, vrlo lako da se obezbedi, a potpisivanje će potom brzo uslediti", naglasio je Stojković.

Ministar pravde je rekao da će na skupu evropskih pravnika biti sagledano šta je do sada urađeno na usaglašavanju zakonodavstva, kao i šta predstoji da se uradi na ovom polju.

"Već sada je poboljšana saradnja organa u borbi protiv prekograničnog kriminala, a i pružanje pravne pomoći je postalo brže i efikasnije", ocenio je Stojković.

Srpski ministar pravde objasnio je da će učesnici kongresa u Beču razgovarati i o tome šta treba još poboljšati, posebno kada je reč o borbi protiv terorizma, organizovanog i prekograničnog kriminala.

Pred početak sednice ministar pravde Srbije Stojković razgovarao je kratko sa predsednikom Austrije Fišerom, ministrom pravde Austrije Marijom Berger, ministrom pravde Nemačke Brigite Cipris, kao i sa komesarom EU Frankom Fratinijem.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ