MINISTAR SELAKOVIĆ NA SASTANKU SA STEFANOM SANINOM I VENSANOM DEŽEROM

3.11.2012.

Strateški, sistematski i transparentan pristup, jedini je pravi put ka rešavanju problema sa kojima se srpsko pravosuđe suočava već duži niz decenija, istakao je ministar Nikola Selaković tokom sastanka sa generalnim direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Saninom i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanom Dežerom, koji je održan kasno juče.

Na sastanku, prezentovani su rezultati rada tokom prvih sto dana nove Vlade Srbije, kao i naredni koraci Ministarstva pravde i državne uprave.

Ministar Selaković predstavio je predloge radnih grupa za izmene i dopune više od deset pravosudnih zakona. Posaban akcenat stavljen je na radnu grupu koja je radila na nacrtu predloga Zakona o područjima i sedištima sudova i tužilaštava, koja je za zadatak imala da donese jasne i objektivne kriterijume, koji će pokazati u kojim mestima u Srbiji je potrebno vratiti osnovni sud. On je ocenio da bez nove mreže sudova nije moguća pravilna integracija vraćenih neizabranih sudija i tužilaca u pravosudni sistem i da se postojeća mreža sudova pokazala kao izuzetno neefikasna i neracionalna.

Selaković je istakao da je započet rad na izradi tri strategije - za reformu pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i za reformu javne uprave. "Posebno moramo voditi računa da strategije budu sprovodive i da se mogu implementirati, kao i kakve su njihove finansijske implikacije", rekao je ministar Selaković.

Gospodin Sanino i gospodin Dežer istakli su zadovoljstvo dosadašnjim radom Ministarstva pravde i dražavne uprave, posebno podržavajući sistemski pristup pri sprovođenju neophodnih mera kako bi se ispravile negativne posledice reforme pravosuđa iz 2009. godine. Oni su posebno naglasili značaj borbe protiv korupcije i kriminaka, ističući da je potrebna jaka saradnja među državnim organima, kao i jasna institucionalna podela nadležnosti u toj borbi.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ