Ministarka pravde Snežana Malović i državni sekretar Slobodan Homen u prostorijama Društva sudija Srbije održali sastanak sa predsedništvom Upravnog odbora Društva sudija Srbije - 12.12.2008. godine

12.12.2008.

Na poziv Društva sudija Srbije, ministar pravde Republike Srbije Snežana Malović i državni sekretar Slobodan Homen i članovi Predsedništva Upravnog odbora Društva sudija Srbije razmenili su mišljenja o reformi pravosuđa i predlozima zakona o pravosuđu, posebno  odredbama o opštem izboru tzv. opštem reizboru svih sudija i načinu izbora sudija u prvi saziv Visokog saveta sudstva. Konstatovano je da u pogledu ova dva pitanja Ministarstvo pravde i Društvo sudija imaju suprotne stavove, a da su predloženi zakoni u svojim osnovnim odredbama u načelu dobri.

Bez obzira na izraženo neslaganje oko ova dva pitanja, zaključeno je i da je za neophodnu reforma srpskog pravosudnog sistema izuzetno važno da postoji bliska i otvorena saradnja između pravosudnih organa, Ministarstva pravde i strukovnih udruženja. Dogovoren je zajednički rad na izradi budućih podzakonskih akata koji nisu vezani za opšti izbor tzv. opšti reizbor svih sudija, a pre svega budućeg sudskog poslovnika.

U pogledu izrade merila i kriterijuma za izbor i napredovanje sudija, dogovoreno je da im se pristupi nakon odluke Ustavnog suda u postupku koji će Društvo sudija inicirati ukoliko zakoni budu usvojeni sa odredbama o opštem izboru tzv. opštem reizboru svih sudija.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ