Ministarka pravde Snežana Malović i ministar pravde BiH Bariša Čolak potpisali ugovore o o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima i pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima - 26. februar 2010. godine

1.03.2010.

Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Snežana Malović i Bariša Čolak, potpisali su danas, 26. fbruara 2010. godine Ugovor o izmenama i dopunama Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Ugovor o izmenama i dopunama Ugovora o izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Poptisivanju ugovora prisustvovali su i pomoćnik ministra pravde Srbije Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nikola Sladoje i sekretar ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Jusuf Halilagić.

Ugovorom o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima biće omogućeno da se, prema pravnosnažno osuđenim osobama u jednoj državi, kazna zatvora izvrši u državi čiji su državljani ili imaju njeno prebivalište i to bez saglasnosti okrivljenog, kako je ranije bilo predviđeno, rekla je ministarka Malović posle potpisivanja ugovora. Ministarka Malović ije objasnila da će potpisanim dokumentima, koji odmah stupaju na snagu, biti onemogućeno da osuđena lica, skrivanjem u državi čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište, izbegnu izvršenje kazne, što se do sada u praksi događalo."Saradnja zemalja u regionu od ključnog je značaja za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala koji je umrežen i deluje globalno, pa je od izuzetne važnosti da institucije gonjenja dobro sarađuju u svim državama", istakla je ministarka pravde posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije. Malovićeva je naglasila da Srbija želi dobre odnose sa BiH, jer, pored ostalog, "imamo i mnogo zajedničkih ekonomskih tema, a i obe zemlje žele članstvo u Evropsku uniju".

Izražavajući zadovoljstvo potisivanjem ugovora, ministar pravde BiH Bariša Čolak ocenio je da će dokumenti doprineti poboljšanju saradnje pravosudnih organa dve države i i imati pozitivan uticaj na ukupne međusobne odnose. „Posebno je važno što više neće biti mogućnosti izbegavanja kazne, jer više nije potebna saglasnost osuđenog za izdržavanje kazne u drugoj državi“, rekao je Čolak i naglasio da će današnji ugovori značajno doprineti stabilizaciji prilika u regionu.

Izlaganje ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ