Ministarka pravde Snežana Malović u poseti Kanadi

16.02.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević borave u trodnevnoj poseti Kanadi gde će 18. februara prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju u procesuiranju ratnih zločina. Ministarka Malović ocenila je da potpisivanje ovog memoranduma ima veliki značaj jer je reč o prvom sporazumu kojim će u oblasti krivice biti pravno regulisana saradnja između dve zemlje.. Ona je istakla da potpisivanje ovog memoranduma ukazuje na visok stepen razumevanja između Kanade i Srbije i dodala da Kanada preko CIDA projekta godinama unazad podržava reformu pravosuđa u Srbiji.

Memorandum o razumevanju i unapređenju uzajamne neprisilne pomoći u slučajevima istraživanja i procesuiranja ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida između Odeljenja za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine Ministarstva pravde Kanade i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije je prvi sporazum koji Srbija u toj oblasti potpisuje sa jednom zemljom.

Njegovi garanti će biti ministar pravde u Vladi Srbije Snežana Malović i ministar pravde Kanade Rob Nikolson, kao i direktor i generalni savetnik Odeljenja za ratne zločine Ministarstva pravde Kanade Teri Bajtner i Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević.

U sredu, 17. Februara 2010 godine, ministarka Malović će razgovarati sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kanade Alenom Keseolom o mogućnosti potpisivanja sporazuma o pravosudnoj saradnji u krivičnim i građanskim stvarima, u cilju zaključenja bilateralnog sporazuma.

Malović i Keseol, koji je u Ministarstvu spoljnih poslova Kanade zadužen i za pregovore o sporazumima o avio-transportu, razgovaraće i o pokretanju pitanja finalizacije pregovora i potpisivanju sporazuma o socijalnom osiguranju, koji je Kanada već zaključila sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Tema sastanka biće i pitanje finalizacije pregovora i potpisivanje sporazuma o avio-saobraćaju i sporazuma o olakšanom kretanju mladih, kao i konvencija o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Malović će istog dana posetiti i Vrhovni sud i Parlament Kanade.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ