Ministarka pravde Snežana Malović u poseti Portugalu - 25. maj 2010. godine

28.05.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović boravila je 24. i 25. maja 2010. u radnoj poseti Portugalu tokom koje je sa ministrom pravde Albertom Martinšem potpisala Memorandum o saradnji. Memorandum koji su ministri pravde dve zemlje potpisali potpisali omogućava bolju razmenu informacija i iskustava u procesu evropskih integracija i borbi protiv kriminala i korupcije.

Bolja saradnja dva pravosuđa, prema demokratskim principima, zajednički je interes Srbije i Portugalije, jer će doprineti efikasnijem sprovođenju pravde, poručili su u Lisabonu ministri pravde Snežana Malović i Alberto Martinš. Ministarka Malović je istakla da će Srbija prihvatiti pravila Evropske unije, a da je reforma pravosuđa jedan od bitnih procesa na tom putu. "Prihvatićemo pravila EU i pokušati da naše društvo učinimo što demokratskijim i boljim za naše građane. Jedan od bitnih procesa na tom putu je i reforma pravosuđa. Upravo ovaj memorandum će nam pomoći da na tom putu istrajemo razmenjujući iskustva naše dve zemlje", rekla je ministarka Malović.
Ministar Martinš je naveo da je memorandum značajan okvir, a saradnja će naknadno biti definisana po oblastima, pre svega u sferi borbe protiv kriminala, sa kojim se suočavaju obe države."Samo bliskim i dobro artikulisanim odnosima među državama možemo da očekujemo delotvornu primenu pravde u svetu koji sve manje poznaje granice. Srbija i Portugal treba da pojačaju saradnju, posebno sada kada Srbija privodi kraju vrlo značajan napor približavanja EU, dostavljajući svoj zahtev za članstvo", rekao je portugalski ministar pravde Alberto Martinš.

Tokom boravka u Portugalu, ministraka Malović i članovi srpske delegacije susreli su se i sa tužiocima Antoniom Klumnijem i  Fernandom Pintom Monteirom. Državna tužilaštava Srbije i Portugala već godinu dana rade zajedno na suzbijanju transnacionalnog kriminala, što je omogućeno sporazumom koji je  potpisan prošle godine u Beogradu, dok je na sastancima u Lisabonu razmatrana mogućnost da se u istragama povežu i kriminalističke policije dve zemlje.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ