Ministarka pravde Snežana Malović učestvovala na Konferenciji ministara pravde SE - 19. jun 2009.

22.06.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović učestvovala je na 29. konferenciji ministara pravde zemalja članica Saveta Evrope pod nazivom „Prekidanje ćutanja - ujedinjeni protiv nasilja u porodici“ koja se od 17. do 19. juna 2009. održala u Tromsu u Norveškoj.

Ministri su na konferenciji razmotrili načine borbe protiv nasilja u porodici, kroz identifikovnje postojećih problema kao i razvoj i promovisanje zajedničkog pristupa u borbi protiv ovog značajnog društvenog problema. Ujedno, razmotreni su i načini na koji se žrtve nasilja mogu podržati i osposobiti za aktivno i adekvatno uključivanje u društvo.

Tokom konferencije ministarka pravde Snežana Malović potpisla je Konvenciju o ostvarivanju prava dece, revidiranu Konvenciju o usvajanju dece i Konvenciju Saveta Evrope o pristupu zvaničnim dokumentima.Nakon potpisivanja konvencija ministarka Malović je ocenila da će Konvencija o ostvarivanju prava dece i Konvencija o usvajanju dece predstavljati deo zakonodavstva Republike Srbije i izrazila nadu da će, s obzirom da se konvencije odnose na oblast zaštite dece, veoma brzo biti ratifikovane u Skupštini Srbije. Ujedno, Konvencija Saveta Evrope o slobodnom pristupu informacijama će postati deo našeg zakonodavstva i predstavljaće dopunu Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, istakla je Malović.

- Republika Srbija je preduzela značajne mere u ovoj oblasti usvajanjem Porodičnog zakona a na nivou Ministarstva pravde nedavno je donet Poseban protokol o zanemarivanju i zlostavljanju dece koji se tiče nadležnosti i funkcionisanja pravosudnih organa, podsetila je ministarka Malović.

Tokom skupa ministarka Malović je na marginama konferencije imala više bilateralnih susreta sa ministrima pravde iz regiona i EU tokom kojih su razmatrana pitanja kao što su reforma pravosudja, borba protiv organizovanog kriminala i korpucije. Ovom prilikom najavljena je i regionalna konferencija ministara pravde, ministara unutrašnjih poslova i tužilaca koju u septembru organizuju Ministarstvo pravde RS i Ministrastvo unutrašnjih poslova, a čija će tema biti borba protiv organizovanog kriminala, procesuiranje ratnih zločina i teških krivičnih dela. Osim ministara iz regiona konferenciji će prisutvovati i predstavnici zemalja članica Evropske unije.

Ministri pravde zemalja članica Saveta Evrope su na skupu usvojili i Nacrte rezolucija o sprečavanju i reagovanju na nasilje u porodici, međusobnoj pomoći u krivičnim stvarima i delovanju Saveta Evrope u unapređivanju vladavine prava.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ