Ministarka pravde Snežana Malović učestvovala na sednici Venecijanske komisije - 14. jun 2009.

14.06.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović učestvovala je na 79. plenarnoj sesiji Venecijanske komisije Saveta Evrope koja se od 12-13. juna održala u Veneciji.

Tokom dela zasedanja koje je bilo posvećeno Srbiji, ministarka pravde Snežana Malović se obratila učesnicima skupa predstavljajući dosadašnje rezultete reforme pravosuđa i komentare na predlog mišljenja Venecijanske komisije. Ovom prilikom je i usvojeno mišljenje Venecijanske komisije o radnoj verziji merila i kriterijuma za izbor sudija i tužilaca koje su sačinile radne grupe, u okviru EKO projekta koji finansira Evropska unija, na čijem su čelu bili prof. Zoran Ivošević i Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije. Ministarka Malović je navela da je Venecijanska komisija ocenila da je radna verzija kriterijuma i merila za izbor sudija i tužilaca u skladu s preporukama Sveta Evrope i primerima dobre prakse zemalja članica Evropske unije, kao i da je to dobar osnov za definisanje i izradu finalnih merila i kriterijuma za izbor sudija i tužilaca koje će obaviti Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

-Posebno je pozdravljen stav da će prethodni rad sudija u ovom procesu biti sagledan s posebnom pažnjom, izjavila je Malović. Ministraka je takođe istakla da je Venecijanska komisija sugerisala na koji način neka od predloženih rešenja data u radnim verzijama mogu biti unapređena, što će Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca svakako uzeti u obzir pri izradi finalnih kriterijuma. Venecijanska komisija je izrazila spremnost da nastavi da pruža pomoć Srbiji u svim stvarima vezanim za ovu materiju odnosno sa procesom reforme pravosuđa u našoj zemlji.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ