Ministarka pravde Srbije boravila u dvodnevnoj radnoj poseti Italiji - 27.03.2009. godine.

27.03.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović boravila je u dvodnevnoj poseti Italiji i tom prilikom susrela se u sredu 25. marta 2009. godine u Rimu sa ministrom pravde Italije Angelinom Alfanom i glavnim tužiocem za borbu protiv mafije u Italiji Pjerom Grasom na kojem je razgovarala o reformi pravosuđa u Srbiji i primeni Zakona o zapleni imovine stečene krivičnim delom. Ministarka Malović imala je odvojeni sastanak u Palermu 24. marta 2009. godine sa glavnim tužiocem Palerma Luiđijem Kročeom i glavnim tužiocem Okružne direkcije za borbu protiv mafije Frančeskom Mesineom. Tema zakazanih sastanka bilo je iskustvo i podrška Italije u primeni Zakona o zapleni imovine stečene krivičnim delima, finansijski efekti ove zaplene i organizacija Direkcije koja raspolaže zaplenjenom imovinom.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović razgovarala je u Rimu sa ministrom pravde Italije Angelinom Alfanom koji je obećao punu podršku Srbiji u reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i liberalizaciji viznog režima.

"Ministar pravde Italije Angelino Alfano kazao je da će u svakom pogledu, politički i legislativno, podržati Srbiju u nastojanju da se obračuna sa organizovanim kriminalom i izvrši kompleksnu reformu pravosuđa", kazala je Snežana Malović nakon sastanka.

Posebna tema razgovora sa Alfanom i kasnije sa glavnim tužiocem za borbu protiv mafije u Italiji Pjetrom Grasom bila je primena Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, u čemu Italija ima izuzetno iskustvo.

"Kada ministar pravde Italije kaže da podržava Srbiju i mene kao njenog ministra onda smatram da je naša poseta na najbolji način ispunila svrhu", dodala je Malovićeva. Kako je navela, ona je Alfanu prenela da Srbija ulaže napore da okonča saradnju sa Haškim tribunalom i zamolila ga za pomoć u prevazilaženju svih problema koji budu percipirani u evropskim
forumima kada je reč o viznoj liberalizaciji.

"Ministar Alfano je kazao da Italija Srbiju smatra saveznicom na putu reformi, ali i šire u političkom smislu. On je naglasio da će se bliskost naše dve zemlje nastaviti kroz novu fazu saradnje, pre svega,kroz zajedničku borbu protiv mafije i organizovanog kriminala na evropskom kontinentu", navela je Malovićeva. Ministri pravde Srbije i Italije dogovorili su brzu uzvratnu posetu Beogradu tokom koje će biti potpisan sporazum o saradnji. "Biće to jedan od najnaprednijih sporazum o saradnji na polju borbe protiv organizovanog kriminala", kazala je Snežana Malović.

Ona je dan ranije u Palermu razgovarala s predstavnicima tužilaštva tog italijanskog grada o njihovom iskustvu u borbi protiv kriminala i zapleni imovine stečene kriminalom. Okrug Palermo je za dve godine zaplenio imovinu steccenu kriminalom vrednu 2,5 milijardi evra.
Ministarka pravde Srbije je navela da finansijski eksperti Tužilaštva u Palermu procenjuju da bi Srbija mogla da zapleni značajna sredstva u prvoj godini primene zakona, s obzirom na stopu ekonomskog razvoja i stopu kriminaliteta.

Ona je 24. marta razgovarala sa glavnim tužiocem Okružne direkcije za borbu protiv mafije Frančeskom Mesineom i glavnim tužiocem Palerma Luiđijem Kročeom.
Oni su na sastanku upoznali ministarku sa detaljima finansijske istrage u Italiji kao i efektima primene Zakona. Malovićeva je istakla da je Srbija odlučna u borbi protiv kriminala i da je počela primena zakona o zapleni imovine stečene krivičnim delom.
Ona je tom prilikom obišla mesto Korleone na Siciliji i posetila kuću jednog od osuđenih vođa mafije Savlvatorea Rina koja je oduzeta i danas je u njoj smešteno sedište finansijske policije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ