Ministarka pravde učestvovala na konferenciji ''Prevencija torture u Srbiji'' koju organizuje Zaštitnik građana u saradnji sa OEBS-om i SE - 23.03.2009. godine.

23.03.2009.

Juče je u Palati „Srbija“ počela dvodnevna konferencija  „Prevencija torture u Srbiji“ koju organizuje Zaštitnik građana u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji i Kancelarijom Saveta Evropre u Beogradu. Viđenje problema torture u Srbiji u uvodnim izlaganjima dali su između ostalih, ministarka pravde Snežana Malović, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić v.d. predsednika Vrhovnog suda Republike Srbije Nata Mesarović, zatim šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras, Rut Van Rijan v.d. zamenika šefa Misije OEBS-a u Srbiji, specijalni predstavnik Generalnog sekretara Saveta Evrope Konstantin Jerokostopulos i zaštitnik građana Saša Janković.

Konferencija nastoji da podstakne na zajedničku, koordiniranu akciju svih relevantnih faktora sistema prevencije torture, među kojima su: administrativna (interna) i sudska kontrola, nezavisna državna tela; međunarodni mehanizmi, nevladine organizacije i mediji.

Cilj konferencije je razmena različitih stavova i usaglašavanje napora za prevenciju torture.Takođe, nastoji se naglasiti važnost obaveza koje Srbija ima u ovom kontekstu, a naročito onih koje se vezuju za ratifikaciju konvencija CAT i OPCAT, izveštaja poseta CPT-a Srbiji i  osnivanja Nacionalnog mehanizma prevencije (NPM).

Uvodnu reč ministarke Malović možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ