Ministarska konferencija "Suočavanje sa izazovima organizovanog kriminala i teškim krivičnim delima na području Zapadnog Balkana" / 28. i 29. septembar 2009. god.

28.09.2009.

Dvodnevna konferencija ministara pravde, unutrašnjih poslova i tužilaštava “Suočavanje sa izazovima organizovanog kriminala i teškim krivičnim delima na području Zapadnog Balkana”, koju organizuju Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, svečano je otvorena 28. septembra 2009. godine. Skup je otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, a u uvodnom delu učesnicima su se obratili i potpredsednik Evropske komisije Žak Baro, šefa Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, ministarka pravde Snežana Malović i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Otvarajući konferenciju, predsednik Tadić istakao je da je Srbija danas apsolutno odlučna da zada konačan udarac organizovanom kriminalu i da u ovom procesu računa na podršku suseda i Evropske unije.

Predsednik Tadić je pozvao zemlje regiona da se uključe u zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala koji je "regionalni i transnacionalni problem" i apelovao na učesnike skupa da integrišu sisteme u borbi protiv kriminala jer će, u suprotnom, uslediti novi izazovi čija će posledica biti zaustavljanje ekonomskog rasta.

"Cenu toga platiće u godinama koje dolaze i evropska društva", ocenio je  Tadić i dodao da je pitanje borbe protiv organizovanog kriminala od najvećeg mogućeg značaja ne samo za zemlje regiona, već i za EU. On je dodao da je sadašnji trenutak izuzetno važan za podizanje efikasnosti u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa svih država i saradnju na prostoru čitave Evrope. Takva saradnja nije moguća bez perspektive integracije u Evropsku uniju svih zemalja regiona,  ni bez saradnje  obaveštajnih grupa i bezbednosnih sistemi tih zemalja, naveo je Tadić. Predsednik je istakao da je Srbija u borbi protiv organizovanog kriminala postigla zavidne rezultate, ali da to nije dovoljno i da ostaje trajno privržena tom cilju.

Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro istakao je da organizovani kriminal ima posebnu težinu u regionu Balkana i da bi mogao da ugrozi njegovu stabilnost i integraciju u EU.On je naveo da organizovani kriminal obuhvata trgovinu narkoticima, organima, ljudskim bićima, ilegalnom imigracijom i da se novac koji se tako pribavlja koristi se za dalje kriminalne aktivnosti, ističući da je samo prošle godine preko Balkana prokrijumčareno 100 tona heroina, vrednog 416 miliona evra. Baro je ocenio da se u regionu ulažu napori u borbi protiv organizovanog kriminala navodeći usvajanje odgovarajćih zakona, reformu snaga reda i razvijanje regionalne saradnje. On je posebno pozdravio delovanje Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi kao dobar primer saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala u regionu i naglasio da su u suzbijanju organizovanog kriminala pravi test efikasnosti presude i zaplena imovine stečene kriminalnim aktivnostima. Kao najveće izazove, potpredsednik Baro je naveo sajber kriminal, trgovinu ljudima i ekonomski kriminal, uključujući korupciju koja olakšava nelegalne aktivnosti i sprečava sprovodjenje zakona. Stoga je naglasio da je potrebno osnažiti mehanizme protiv korupcije. Baro je takođe ukazao da vlade zemalja regiona moraju preuzeti odgovornost u borbi protiv organizovanog kriminala jer građani očekuju odlučan odgovor a, kako je istakao, poverenje građana je uslov demokratije.

Šef misije OEBS-a Dimitrios Kipreos istakao je da OEBS podržava vlade regiona u unapređenju regionalne saradnje i posebno u borbi protiv organizovanog kriminala. On je ocenio da organizovani kriminal nije samo pitanje bezbednostvi već i društveno pitanje i dodao da se u akcijama protiv organizovanog kriminala ne smeju ugrožavati ljudska prava.

Ministarka pravde Snežana Malović otvorila je pitanje potpisivanja multilateralnog  sporazuma kojim bi se uredilo pitanje izručivanja okrivljenih za organizovani krinimal u regionu zapadnog Balkana i ukazala na činjenicu da zbog toga što poseduju dva ili tri državljanstva, počinioci nekih krivičnih dela ostaju van domašaja pravde. Obraćajući se učesnicima skupa ministarka pravde Srbije  istakla je da Vlada Srbije neće dopustiti da organizovane kriminalne grupe imaju iluziju da mogu biti jače od države i da ugrožavaju njenu snagu i autoritet. Ona je naglasila da je uz evropsku perspektivu, obračun sa organizovanim kriminalom jedan od glavnih političkih  ciljeva Srbije. Ministarka Malović je naglasila da je organizovani kriminal međunarodni i prekogranični fenomen i da je neophodno da države regiona, njihovo pravosuđe i policije intenziviraju.saradnju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačič istakao je da je saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala jedna od najvažnijih oblasti za razvoj regiona i naveo da nema  borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije bez regionalne saradnje. On je dodao da  niko ne sme biti jači od države, koja organizovano i najstrožije kažnjava i sprečava sve koji se bave kriminalom i korupcijom.

Skupu prisustvuju ministri pravde Hrvatske, Bosne i Hercergovine, Crne
Gore, Makedonije i zamenik ministra pravde Italije, ministar pravde I unutrašnjih poslova Mađarske, kao i ministri unutrašnjih poslova iz regiona. Takođe, u radu konferencije učestvuju i visoki predstavnici 16 zemalja među kojima su i Austrija, Nemačka, Španija, Švedska, Švajcarska kao I predstavnici Saveta Evrope, Evropske komisije, Europola, Jurodzzasta, Interpola, OEBS-a i drugi.


Govor ministarke pravde možete preuzeti ovde.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ