Ministarska pravde Snežana Malović u poseti Hrvatskoj - 17. maj 2010. godine

17.05.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović boravila je danas, 17. maja 2010. godine, u radnoj poseti Hrvatskoj tokom koje se surela sa ministrom pravde Hrvatske Ivanom Šimonovićem. Ministri pravde  dve zemlje razgovarali su o unapređenju sardanje dva ministarstva, borbi protiv kriminala i  korupcije, procesu evropskih integracija i najavili su skoro potpisivanje Ugovora o izručenju između Srbije i Hrvatske. Ministar Šimonović je pojasnio da taj sporazum ne može da bude potpisan pre ustavnih promena u Hrvatskoj, budući da važeći Ustav onemogućava izručenje hrvatskih državljana drugim zemljama.

Na konferenciji za novinare održanoj posle sastanka, ministarka Malović je naglasila  zajedničku opredeljenost da pravosnažno osuđene osobe u drugoj zemlji ne mogu da izbegnu služenje kazne i ocenika da to pitanje ima regionalni karatker. Ministri pravde Srbije i Hrvatske najavili su da će u ministarstvima dve zemlje uskoro biti dostupni spiskovi optuženih za ratne zločine.  Šimonović je istakao da će to biti veoma brzo odnosno čim budu rešeni određeni tehnički problemi i objasnio da će se ovom merom izbeći da neko ne znajući da je osumnjičen bude uhapšen. "Treba da bude jasno da je to mera jačanja poverenja, a ne osiguranje kažnjivosti. I jedna i druga država i ministarstva pravosuđa obavezuju se da će postupati prema podacima i da će u svojim  nacionalnim svojstvima progoniti one za koje imaju podatke da su počinili ratne zločine", istakao je ministar Šimonović. Ministarka Malović je istakla da niko neće biti zaštićen ako je počinio ratni zločin, bez obzira na to gde se nalazi i navela da tužilaštva dve zemlje dobro sarađuju. Ona je istakla da obe države imaju iste ciljeve i istakla da su hrvatska iskustva u procesa pristupanju EU “veoma značajna za Srbiju” i da “Srbija veoma ceni volju Hrvatske da joj pomogne” i dodala da će Srbija, s druge strane, pomoći Hrvatskoj svojim iskustvima u zapleni imovine stečene krivičnim delima.

Ministarka pravde Snežana Malović je tokom  boravka u Zagrebu potpisala Memorandum  o razumevanju u borbi protiv korupcije, čime je Srbija pristupila Regionalnoj antikorupcijskoj inicijativi (RAI) čiji je cilj jačanje regionalne saradnje u borbi protiv korupcije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ