MINISTARSKI FORUM EU – ZAPADNI BALKAN

7.10.2011.

Podrška EU regionalnoj inicijativi Ministarstva pravde za uspostavljanje Regionalnog naloga za hapšenje. Ministarski forum EU- Zapadni Balkan u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova bio je organizovan u periodu od 2 - 4. oktobra 2011. godine na Ohridu, Republika Makedonija, pod pokroviteljstvom poljskog predsedavanja Evropskom unijom uz podršku Ministarstva pravde Republike Makedonije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Makedonije. Na Forumu su učestvovali predstavnici Evropske komisije na čelu sa g-đom Sesilijom Malstrom, evropskom komesarkom za unutrašnje poslove i g-đom Fransoa la Beil, generalnom direktorkom za pravosuđe u Evropskoj komisiji koja je prisustvovala skupu umesto g-đe Vivijen Reding, evropske komesarke za pravosuđe, osnovna prava i državljanstvo, ministri pravde i unutrašnjih poslova država regiona, kao i predstavnici ministarstava pravde i unutrašnjih poslova država zapadnog Balkana. Delegaciju Ministarstva pravde Republike Srbije činili su g-đa Gordana Pualić, državni sekretar, g-din Vojkan Simić, pomoćnik ministra i g-đa Danica Stojanović, šef Odseka za evropske integracije i upravljanje projektima.

Prvi dan ministarskog foruma bio je posvećen najnovijim informacijama i napretku  u oblasti unutrašnjih poslova. Naime, raspravljalo se o bezviznom režimu  država regiona sa Evropskom unijom i mehanizmu monitoringa, pitanjima migracije, upravljanja granicom uključujući i saradnju sa Fronteks-om, borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i trgovine ljudima, kao i proširenoj saradnji sa Europolom. Posebna pažnja bila je posvećena povećanju broja lažnih azilanata iz Republike Srbije, Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Tokom drugog dana Foruma, raspravljalo se o napretku država Zapadnog Balkana po pitanjima nezavisnosti pravosuđa, uključujući i tužilaštva, zaštite ličnih podataka, pravosudne saradnje u krivičnim i građanskim stvarima, proširenoj saradnji sa Eurodžastom, a predstavljeni su i prioriteti Danske i Kipra kao budućim predsevajućima Evropskom unijom u 2012. godini, a koji se odnose na oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa.

G-đa Pualić govorila je o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima sa posebnim osvrtom na bilateralnu saradnju država Zapadnog Balkana u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i značaj međunarodne pravne pomoći u ovoj oblasti, potpisanim ugovorima o pravnoj pomoći i izručenju između Republike Srbije i država regiona, nacrtima ugovora u ovoj oblasti koji se pripremaju  sa Republikom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Republikom Hrvatskom, kao i predstojećim pregovorima na ovu temu sa Republikom Albanijom. G-đa Pualić je veoma detaljno izložila inicijativu Republike Srbije o uspostavljanju Regionalnog naloga za hapšenje za region Zapadnog Balkana, a koji bi se primenjivao po ugledu na Evropski nalog za hapšenje. Po njenim rečima, Regionalni nalog za hapšenje bi uspostavio veće poverenje među državama Zapadnog Balkana, stvorio jedinstven pravosudni prostor u kome nema mesta organizovanom kriminalu i korupciji i tako proširio sistem bezbednosti Evropske unije i na prostor Zapadnog Balkana. Ministri pravde Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije pozdravili su i sa svoje strane podržali pomenutu inicijativu, dok je g-din Igor Džialuk, podsekretar u Ministarstvu pravde Republike Poljske i predsedavajući Foruma EU – Zapadni Balkan, izrazio veliko zadovoljstvo i pružio snažnu podršku Republici Srbiji u uspostavljanju Regionalnog naloga za hapšenje, istakao njegov značaj u zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pozitivne rezultate koji bi doveli ne samo do ubrzanja daljeg procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, već bi doprineli i opštem interesu građana Evropske unije da se organizovani kriminal svede na najmanju moguću meru.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ