MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE ČESTITA GRAĐANIMA SRBIJE MEĐUNARODNI DAN LjUDSKIH PRAVA

10.12.2012.

Ministarstvo pravde i državne uprave čestita svim građanima Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, koji se 10. decembra obeležava širom sveta. Tim povodom ministarstvo želi da istakne značaj poštovanja ljudskih prava i dostojanstava svakog pojedinca.

„Srbija je demokratska država u kojoj svi moraju biti ravnopravni, bez obzira na razlike u pogledu rase, pola, jezika, veroispovesti, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porekla, ili bilo kog drugog oblika različitosti", rekao je ministar Selaković. On je istakao da jednaka prava za sve ne smeju biti samo mrtvo slovo na papiru, već stvarnost svakog člana naše zajednice, kao i da je jedan od osnovnih prioriteta i dužnosti Ministarstva pravde i državne uprave ostvarivanje ljudskih prava u svim segmentima srpskog društva.

Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima koja je predtavljala veliki napredak u toj oblasti. U Deklaraciji je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. UN su 1966. godine donele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja. U okviru Saveta Evrope 1950. godine doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ