MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE POTPISALO PROTOKOL SA SOPOS-OM

6.03.2013.

Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave dr Danilo Nikolić potpisao je danas u ime ministarstva Protokol o unapređenju materijalno-finansijskog položaja zaposlenih u pravosudnoj administraciji sa Sindikatom oranizacija pravosudnih organa Srbije (SOPOS). U ime ove sindikalne organizacije Protokol je potpisao gospodin Drgan Nedeljković predsednik SOPOS-a.

Dr Nikolić je istakao da u ovom trenutku stimulacija od 4.000 dinara u neto iznosu ima socijalni karakter. On je rekao da je Ministarstvo pravde i državne uprave imalo u vidu izuzetno tešku ekonomsku situaciju u zemlji, male plate zaposlenih u pravosuđu, ali da su one u srazmeri sa platama ostalih državnih službenika i nameštenika. “Radnici u pravosuđu, iako rade mnogo, dele sudbinu sa zaposlenima u drugim oblastima, koji se, takođe, finansiraju iz budžeta”, ocenio je državni sekretar i dodao da su sredstva za stimulaciju pronađena u očekivanim uštedama koje će biti ostavarene sa usposavljanjem nove mreže sudova i tužilaštva.

U ime Ministarstva pravde i državne uprave  izražavam zahvalnost, ne samo sindikatu nego svim članovima ovog sindikata i svim zaposlenima u pravosuđu koji obavljaju izuzetno važan posao za pravosuđe bez čijeg savesnog i stručnog rada ne bi bilo moguće doći do presuda, što je cilj svakog postupka koji se vodi pred sudom “, naglasio je državni sekretar.

Predsednik SOPOS-a Dragan Nedeljković je istakao zahvalnost što je ministarstvo imalo razumevanja u pogledu loših uslova rada sudskog osoblja i rekao da će SOPOS nastaviti da pregovara i u narednim periodu sa ministarstvom o daljim mogućnostima poboljšanja materijalnih uslova zaposlenih u pravosudnoj administracijij.

Protokolom je definisana stimulacija od 4.000,00 dinara u neto iznosu za ostvarene rezultate rada državnih službenika i nameštenika u sudovima i javnim tužilaštvima. Takođe, u Protokolu je predviđeno da u slučaju da službenik i nameštenik bude po osnovu bolovanja odsutan sa posla duže od 15 dana, visina stimulacije će biti obračunata na osnovu broja provedenih dana na poslu.

Ministarstvo pravde i državne uprave se ovim obavezuje da do sredine godine  Ministarstvu finansija i privrede predloži zakonski okvir na osnovu kojeg će se povećati zarade zaposlenih u pravosuđu Srbije, kao i da u narednom periodu izvrši detaljnu analizu priliva sudskih taksi i u skladu sa raspoloživim sredstvima za te namene razmotri mogućnost promene visine stimulacije.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ