Ministarstvo pravde započelo pregovore o saradnji sa Misijom Evropske unije na Kosovu i Metohiji - 11. novembar 2009. godine

11.11.2009.

Državni sekretar Ministarstva pravde razgovarao je danas, 11. novembra 2009. godine sa šefom pravosudne komponente Albertom Perdukom i njegovim timom.

Time je Ministarstvo pravde Srbije započelo danas pregovore u Beogradu o vidovima saradnje sa Misijom Evropske unije na Kosovu i Metohiji, koji bi trebalo da se nastave pošto predstavnici Euleksa odgovore na tri ključna pitanja za funkcionisanje pravosuđa na severu Kosova i Metohije.

"Danas je održan zvaničan sastanak sa predstavnicima Euleksa odnosno sa šefom pravosudne komponente te misije Albertom Perdukom i njegovim timom na kom se razgovaralo o svim otvorenim pitanjima kao što je funkcionisanje pravosuđa na severu Kosova odnosno u Kosovskoj Mitrovici", saopštio je dražavni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo pravde je ponovilo svoje stavove i otvorilo pitanja koja se tiču teritorijalne nadležnosti suda u Kosovskoj Mitrovici, odnosno koje opštine i teritoriju treba da pokriva.

Drugo pitanje o kome se razgovaralo, a koje je Ministarstvo pravde Srbije otvorilo još pre šest meseci, je pitanje drugostepenosti postupka, odnosno gde će se nalaziti drugostepeni sud i ko će biti sudije u tom sudu.

"Treće važno pitanje koje smo postavili je koje će se pravo primenjivati", saopštio je državni sekretar Slobodan Homen i napomenuo da danas "nismo dobili konkretne odgovore na ova pitanja".
Ministarstvo pravde je izrazilo spremnost da sarađuje, kazao je državni sekretar ističući da je izuzetno važno da postoji funkcionalno pravosuđe na severu Kosova i Metohije, pre svega kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, ali i drugi predmeti koji zanimaju građane kao što su parnični predmeti koji se već godinama ne rešavaju.

"Nažalost za sada nije postignut nikakav dogovor, ali su obe strane izrazile spremnost da se pregovori nastave i očekujemo da nam se u neko skorije vreme EULEKS ponovo obrati, pre svega sa odgovorima na ova tri krucijalna pitanja, bez kojih mislimo da ne može da se razgovara o detaljima", naglasio je Homen.

MINISTARSTVO PRAVDE
REPUBLIKE SRBIJE

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ