Ministri pravde Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisali Ugovor o izručenju između Srbije i Hrvatske-29. jun 2010. godine

2.07.2010.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisali su  danas, 29. juna 2010, Ugovor o izručenju između Republike Srbije i Republike Hrvatske kojim je predviđeno izručenje sopstvenih državljana za krivična dela organzovanog kriminala i korupcije. Oni su istakli da se radi o istorijskom sporazumu, koji se privremeno primenjuje od trenutka potpisivanja, a koji će biti ratifikovan u skladu sa pravom zemalja potpisnica.

“Sporazum predviđa da će svako ko je počinio krivično delo organizovanog kriminala ili korupcije u Srbiji ili Hrvatskoj, bez obzira na državljanstvo, biti izručen zemlji u kojoj je delo počinjeno ili koja ga potražuje. Na ovaj način mi zajednički šaljemo poruku da nema sigurne kuće ni u Srbiji ni u
Hrvatskoj za mafije ili kriminalce”, istakla je ministarka Snežana Malović i navela da se “ovim ispunjavaju se dva cilja srpske politike, a to su evropske integracije i intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”.
Ministar Šimonović je istakao da je ovaj sporazum odraz „jasne i čvrste namere“ da se Hrvatska i Srbija kroz saradnju suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji koja je sa njim tesno povezana. “Za obe zemlje najopasniji vid organizovanog kriminala je regionalni organizovani kriminal i on može delovati po državu veoma destabilizujuće, kao u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića” naveo je Šimonović. On je dodao i da potpisani sporazum održava „visoki stupanj poverenja između Srbije i Hrvatske”.
Ministri Srbije i Hrvatske očekuju da će slični sporazumi biti potpisani sa drugim zemljama regiona ukoliko njihovi ustavi to dopuštaju.

Izlaganje ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ