NEMAČKI AMBASADOR HAJNC VILHELM U POSETI MINISTRU SELAKOVIĆU

7.12.2012.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković danas je održao sastanak sa ambasadorom Nemačke u Srbiji, Njegovom Ekselencijom, gospodinom Hajncom Vilhelmom, na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati rada, kao i budući koraci ministarstva na poboljšanju stanja u pravosudnom sistemu Srbije.

Ministar Selaković je ambasadoru Nemačke ukazao na osnovne nedostatke srpskog pravosuđa, napominjući da su najveće posledice takvog sistema trpeli građani Srbije. On je upoznao gospodina Vilhelma sa rezultatima rada pet radnih grupa, koje su izradile izmene i dopune više od deset pravosudnih zakona. S tim u vezi, ministar Selaković je naglasio da su sve relevantne međunarodne institucije, stručna javnost, ali i sami građani imali uvid u rad grupa, ali i mogućnost da daju svoje komentare, kako bi se na sveobuhvatan način pronašla najbolja rešenja.

"Izmene zakona potrebno je usaglasiti sa evropskim standardima, ali pre svega moraju biti prilagođeni mentalitetu našeg naroda i uslovima funkcionisanja naše države", rekao je Selaković.

Nemački ambasador istakao je važnost efikasnog funkcionisanja sudske mreže u Srbiji, ocenivši da ta efikasnost ne zavisi samo od broja sudova, već i od broja sudija. On je pozitivno ocenio to što je borba protiv korupcije prioritetni cilj Minstarstva pravde i države uprave, kao i cele Vlade Srbije, i izrazio spremnost Nemačke da kroz razmenu iskustva doprinese u toj borbi.

Ministar je istakao da je u toku izrada tri Nacionalne strategije, među kojima je i Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije. "Postoji jaka politička volja Vlade Srbije za beskompromisnu borbu protiv korupcije. Novom strategijom gradimo čvrste i efikasne mehanizme za sistemsku borbu protiv korupcije", zaključio je ministar Selaković.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ