Nove prostorije za tužilaštvo i Prekršajni sud u Valjevu

7.03.2012.

Valjevo - 6. mart 2012. godine - Ministarka pravde Snežana Malović, republički tužilac Zagorka Dolovac i predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić prisustvovali su danas u Valjevu svečanosti povodom otvaranja rekonstruisane zgrade, u kojoj je smešteno Osnovno i Više javno tužilaštavo, kao i Prekršajni sud u Valjevu. Otvorena zgrada suda i tužilaštva bila je nekada deo Valjevske banke, a u adaptaciju njenog prostora, veličine oko 1.800 kvadratnih metara, uloženo je više od 70 miliona dinara. Novac je obezbedilo Ministarstvo pravde Srbije uz pomoć USAID-a.

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je prilikom otvaranja da je ovo još jedan korak ka snažnijem pravosudnom sistemu koji je neophodan u Srbiji. Ministarka je istakla da je dosadašnja reforma pravosuđa dala dobre rezultate, a da će o njima uskoro biti podnet izveštaj i Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Ona je istakla da je efikasnost osnovnih sudova 91 odsto, što nikada do sada nije bio slučaj, da krivični postupci ne traju više od godinu dana u prvom stepenu odlučivanja, kao i da je u srpskim zatvorima oko 3.500 osoba više, bilo u pritvoru ili na izdržavanju kazne.

Ministarka pravde je naglasila da je kaznena politika pooštrena, kao i da se osuđeni za najteža krivična dela nalaze na izdržavanju višegodišnje kazne.

Republički tužilac Zogorka Dolovac najavila je da će za deset meseci početi tužilačka istraga, što je bitna novina u srpskom zakonodavstvu, dok je Zoran Pašalić, predsednik Višeg prekršajnog suda rekao da 500 sudija za prekršaje postupa u više od milion predmeta iz te oblasti u Srbiji.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ