O Šandoru Kepiru na Okruglom stolu u Budimpešti

2.04.2007.

U Budimpešti je 28. marta 2007. godine održan Okrugli sto pod nazivom Ratni zločinci, narodni sudovi i revizije. Skupu su, između ostalih, prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Budimpešti Predrag Čudić i predsednica Krivičnog odeljenja Metropoliten suda u Budimpešti Agneš Frek.

Na temu počinilaca ratnih zločina, učesnici okruglog stola govorili su i o slučaju Šandora Kepira, koji je 1944. godine osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina izvršenih 1942. godine u Novom Sadu. Tom prilikom ambasador Čudić je izjavio da je saradnja između ministarstava pravde Republike Srbije i Republike Mađarske u slučaju Šandora Kepira bila izuzetna, što je potvrdila i gospođa Frek, obrazloživši da iz proceduralnih razloga veće Metropoliten suda nije moglo da potvrdi pomenutu presudu i prisili Kepira da odleži desetogodišnju kaznu zatvora.

Podsećamo da se Ministarstvo pravde Republike Srbije, odmah po poništenju presude u obnovljenom procesu, obratilo Vrhovnom tužiocu Mađarske dr Kovaču Tamašu s molbom da na navedenu presudu uloži žalbu i da nam dostavi drugostepenu odluku. Posebno smo ukazali na to da je Tužilaštvo Mađarske navelo da će pokrenuti krivični postupak protiv Šandora Kepira, ukoliko Glavni sud Budimpešte utvrdi da se iz bilo kog razloga ne može izvršiti presuda iz 1944. godine. Tom prilikom, izrazili smo našu nadu i zadovoljstvo takvim stavom tužioca imajući u vidu da ratni zločini ne zastarevaju.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ