OBAVEŠTENjE ZAPOSLENIMA U PRAVOSUĐU

14.10.2010.

Ministarstvo pravde je u saradnji sa Ministarstvom finansija pažljivo razmotrilo sve predloge, u potpunosti uvažavajući teško ekonomsko i materijalno stanje zaposlenih, svesni da je neophodno učiniti sve kako bi se popravio materijalni status zaposlenih.

Molimo vas da budete svesni realnih mogućnosti budžeta Republike Srbije u vreme ekonomske krize i da je neophodno naći celishodno rešenje, ali pre svega realno ostvarivo. Ne želeći da vam dajemo obećanja koja ne možemo da ostvarimo, a želeći da vam pomognemo moramo da vam ponovimo niz predloga, pre svega dobronamernih , a za koje smatramo da su u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji opravdani i prihvatljivi:

1.  Ministarstvo pravde pokrenulo je inicijativu za povećanje plata zaposlenih državnih službenika i nameštenika tako da se od 1. januara sledeće godine najmanje plate povećaju za oko 30 posto uz istovremeno smanjivanje najvećih plata u državnoj administraciji, sudstvu i tužilaštvu.

U tom cilju Ministarstvo pravde, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo finansija već rade predlog izmene zakona kojima se uređuju plate u državnoj administraciji.

Na ovaj način raspon između najveće i najmanje plate u državnoj administraciji smanjio bi se sa sadašnjih 1:9 na 1:5.5.
Prelog izmene koeficijenata a koji se odnose na povećanja, sa izračunatim iznosima neto plata ponavljamo u prilogu.

2.  Imajući u vidu racionalizaciju broja zaposlenih u sudskoj i tužilačkoj administraciji i povećan obim posla u uslovima reforme pravosuđa, Ministarstvo pravde iz prihoda ostvarenih naplatom sudskih taksi će svim zaposlenima u pravosuđu do kraja godine isplaćivati dodatnu stimulaciju u iznosu od po 3.000 dinara u oktobru, novembru i decembru.

3.  Imajući u vidu da sudijski i tužilački saradnici obavljaju veoma složene poslove, izvršiće se izmena pravilnika o sistematizaciji kako bi se u zavisnosti od godina radnog iskustva u struci razvrstali u zvanja savetnik i samostalni savetnik.

4.   S obzirom da adninistrativni, tehnički i drugi poslovi koje obavlja pravosudna administracija obuhvataju širok krug zadataka, izvršiće se izmena pravilnika o sistematizaciji a vezano za razvrstavanje zaposlenih iz zvanja mlađi referent u referent, uz poštovanje uslova o radnom iskustvu.

5.  Ministarstvo pravde će pokrenuti inisijativu za izmenu zakona o platama državnih službinika da bi se prekovremeni rad isplaćivao mesečno, a ne tromesečno.

6.  Ministarstvo pravde će strogo kontrolisati da li u skladu sa zakonom pravosudni organi isplaćuju zaposlenim državnim službenicima i nameštenicima dodatke za dodatno opterećenje na radu i dodatke za ostvarene rezultate rada.

7.  U Nacrtu Zakona o budžetu za sledeću godinu, Ministarstvo pravde će predložiti za nagrade zaposlenih iznos od 440 miliona dinara iz prihoda koji bi se ostvarili većom naplatom sudskih taksi.

Ministarstvo pravde smatra da ovim što je navedeno u obaveštenju učinjen maksimum napora da se i sa pozicija realnih mogućnosti budžeta i Ministarstva pravde što više poboljša materijalni status zaposlenih u pravosuđu. Na jutrošnjem sastanku iznet je stav da Ministarstvo pravde očekuje pozitivan odgovor do 17 časova kao i da štrajk u potpunosti bude okončan sa sutrašnjim danom.

Ukoliko do 17 časova ne dobijemo pozitivan odgovor sindikata obaveštavamo sve zaposlene da se Ministarstvo pravde povlači iz pregovora i da na žalost od jednog zadovoljavajućeg rešenja u uslovima teške ekonomske krize ćemo doći u situaciju da do poboljšanja materijalnog statusa neće doći a što će na žalost u praksi značiti da zbog rebalansa budžeta nećemo biti u mogućnosti da isplaćujemo bio kakve stimulacije.

Ministarstvo pravde

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ