OBELEŽEN VEK I PO SRPSKE ADVOKATURE

29.02.2012.

Beograd - 26.februar 2012. godine - Advokati su u subotu 26. februara svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležili 150 godina advokature u Srbiji.

Srpski knjaz Mihailo Obrenović proglasio je 28. februara 1862. godine Zakon o javnim pravozastupnicima, koji je ukinuo laičku i uveo stručnu advokaturu u Srbiji.

– Živelo advokatsko bratstvo! Živela vladavina prava! Živela nezavisnost! Živeli sloboda govora i ljudska prava! Neka živi srpska advokatura! –  rekao je Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, otvarajući svečanu akademiju u Narodnom pozorištu.

Prema njegovim rečima, i za vreme knjaza Mihaila, i za vreme Karađorđevića, i za vreme komunističke vladavine Josipa Broza Tita, i za vreme SFRJ i Slobodana Miloševića, kao i danas, advokatura u Srbiji bila je i ostala nezavisna i samoregulirajuća profesija, naglasio je Đorđević.

– Advokatura je bila i uvek treba da bude glas kritike savremenog pravnog života, neopterećena centrima finansijske, političke i svake druge moći. Samo advokat može da bude taj koji bi sebi mogao da zada bilo kakva ograničenja.
Advokatu ne priliči da iz sujete traži samo velike predmete, da iz lenjosti izbegava teške, da iz gordosti prezire prljave i nema pravo da iz kukavičluka odbije one predmete u kojima nečiji ugled i veličina ulivaju strah – rekao je predsednik Advokatske komore Srbije.

Značajan jubilej advokatima je čestitala ministarka pravde Snežana Malović.
– Prvi zadatak advokature je pružanje pravne pomoći građanima i pravnim licima pred sudovima i drugim državnim organima u cilju zaštite njihovih prava. Veliki broj advokata ostavio je neizbrisiv trag u pravnoj i političkoj istoriji Srbije. Advokatura je jedan od nosilaca celokupnog društvenog razvoja i uvek je bila elita nezavisnih intelektualaca – rekla je ministarka i podsetila da je Srbija nedavno dobila moderan Zakon o advokaturi, sa najvišim standardima.

U ime pravosuđa, advokatima se obratila Zvezdana Lutovac, zamenica predsednice Vrhovnog kasacionog suda.
– Advokatura u Srbiji se izborila za svoju samostalnost i nezavisnost, savesno i časno, vodeći računa o interesima klijenata, ali i o interesima pravde i pravičnosti – rekla je sudija Lutovac.

Nezavisnost advokata najjednostavnije je objasnio prof. dr Sreto Nogo, predsednik Udruženja za međunarodno krivično pravo: „Advokati su jedini pravnici koji smeju da kažu šta misle. Svi mi drugi cinculiramo”.
Ne velikoj svečanosti u Narodnom pozorištu, jubilej srpske advokature čestitali su predstavnici advokatskih komora Republike Srpske, Makedonije, Federacije BiH, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Francuske, Nemačke, Češke i Grčke, kao i sekretar Međunarodne unije advokata Mihail Tanasesku.

Dodeljene su plakete za izuzetan doprinos razvoju advokatske profesije, a naročita priznanja pripada su autorima kapitalnog izdanja knjige „Istorija srpske advokature”, koja je nedavno izašla iz štampe najviše zahvaljujući doajenu advokature Veljku Guberini.

Svečanost su umetničkim programom uveličali pojac Pavle Aksentijević, glumci Narodnog pozorišta i AKUD „Lola”.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ