Održana javna rasprava o radnoj verziji Zakona o izmena i dopunama zakona o parničnom postupku - 28. maj 2009.

28.05.2009.

Javna rasprava o radnoj verziji Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku održana je danas, 28. maja 2009,  u Palati Srbija. Otvarajući skup, ministarka Malović je istakla da će izmene i dopune Zakona o parničnom postpku omogućiti da se parnice okončavaju u razumnom roku, što će doprineti vraćanju poverenja građana Srbije u sudstvo. Ministraka je istakla da je su ove izmene obimne i korenite i da će se na ovaj način unaprediti efikasnost postupaka, s obzirom da su postojeća rešenja bitno doprinela dužini trajanja parničnih postupaka - što izaziva nezadovoljstvo građana, utiče na nepoverenje u sudove i odvraća potencijalne investitore zbot privrednih sporova koji predugo traju. „Ministarstvo pravde, kao predlagač novog Zakona o parničnom postupku, je veoma zainteresovano da ovaj zakon bude što bolji, da bude usaglašen sa evropskim standardima i da omogući da se parnice okončavaju u razumnom roku" istakla je Malović.

Nalazeći da postoji potreba da se postojeća rešenja iz Zakona o parničnom postupku  iz 2004. godine dalje unapredjuju, Komisija za reformu pravosuđa je 2007. godine osnovala Komisiju za izradu teksta zakona o izmenama i dopunama ZPP, koji je rad na ovom dokumentu završila u toku prošle godine. Nakon usvajanja seta pravosudnih zakona, Ministarstvo pravde je proširilo zadatak ove komisije na usaglašavanje teksta sa novim zakonima, kao i za još jednog člana komisije.

Ujedno, ministarka Malović je navela i da su u pripremi i tekstovi zakona o izmenama dopuna Zakona o izvršnom postupku, Zakona o medijaciji, Zakona o međunarodnom privatnom pravu, Zakona o Pravosudnoj akademiji, Zakona o advokaturi i Zakon o notarima. Prema njenim rečima, u planu je da se započne rad na tekstu Zakona o izmenama i dopunama Zakona vanparničnom postupku, Zakona o provodjenju medjunarodne konvencije o gradjansko-pravnoj otmici dece, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim stvarima i dr. U proceduri su i Haške konvencije o dostavljanju i izvodjenju dokaza radi njihovog potpisivanja u bilateralnim ugovorima, koje zaključuje Ministarstvo pravde, a iznalaze se rešenja i za uprošćavanje procedure smanjenja nepotrebnog formalizma, navela je Malović.

"Aktivnosti ovog ministarstva su mnogobrojne i korenite, radi iskrene želje da bude bolje i građanima i nosiocima pravosudnih funkcija", zaključila je Malović.

U javnoj raspravi su učestvovali i Vida Petrović- Škero, sudija Vrhovnog suda Srbije i rukovodilac radne grupe za izmenu ZPP, kao i ostali članovi grupe: prof. Gordana Stanković iz Niša, Snežana Andrejević sudija Vrhovnog suda Srbije, advokat  Zoran Lončar i Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ