Održana regionalna ekspertska konferencija o prekograničnom izvršenju sudskih odluka i pravosudnoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima

29.11.2011.

Beograd, 28.11.2011. - Održana regionalna ekspertska konferencija o prekograničnom izvršenju sudskih odluka i pravosudnoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima, koju je organizovalo  Ministarstvo pravde.

Na regionalnoj konferencii zemalja Zapadnog Balkana,na kojoj su bili prisutni  eksperti iz državnih organa i sa pravnih fakulteta, razgovaralo se o mogućnostima direktnog priznanja sudskih odluka u regionu ,kao i mogućnostima pristupanja Evropskoj pravosudnoj mreži i korišćenja Evropskog pravosudnog atlasa.Učesnici su jednoglasno usvojili zaključke,što će biti osnov za zaključke ministara na regionalnoj konferenciji koja se odražava 29. i 30.11. u Beogradu.

Zaključci
Učesnici su saglasni da treba nastaviti sa unapređenjem saradnje u civilnim i trgovinskim stvarima u regionu.

Učesnici su saglasni da se ustanovi radna grupa, koju će činiti eksperti iz svake zainteresovane zemlje regiona .Zadatak radne grupe je da analizira stanje primene postojećeg pravnog okvira, da daje predloge za njegovu implementaciju i proširenje i da pronađe najbolja rešenja u okviru ciljeva inicijative Republike Slovenije, na principima  acquis communautaire, u vidu regionalnog multilateralnog instrumenta, a naročito uzimajući u obzir rešenja iz Uredbe Saveta (EC) 44/2001 od 22. decembra 2000. g. o nadležnosti, priznanju i izvršenju odluka u građanskim i trgovinskim stvarima i Konvenciju o nadležnosti, priznanju i izvršenju odluka u građanskim i trgovinskim stvarima (Nova Lugano Konvencija) Radna grupa će prilikom rada imati posebno u vidu rezultate rasprave ministara pravde na konferenciji održanoj 29. i 30.11. 2011.g. u Beogradu.

Radna grupa će biti formirana  na predlog ministara pravde zainteresovanih država regiona i stalno će informisati ministre o svom radu.

Ucesnici predlažu da se predstavnici Evropske komisije pozovu na saradnju sa  radnom grupom.

Učesnici su saglasni da se uputi poziv Evropskoj komisiji da razmotri mogućnosti saradnje, odnosno uključivanja zemalja regiona Zapadnog Balkana u Evropsku pravosudnu mrežu,kao i mogućnost korišćenja Evropskog pravosudnog atlasa.

Ovaj ekspertski skup je održan uz podršku regionalnog projekta nemačkog GIZ, projekta holandskog BERP i  Ministarstva pravosuđa Republike Slovenije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ