Oduzimanje imovine najjače sredstvo u borbi protiv kriminala 7. jul 2010.

7.07.2010.

 Učesnici konferencije "Oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim delom" istakli su da je država Srbija odlčcna da stane na put organizovanom kriminalu ukazujući da je zaplena imovine najjače sredstvo u toj borbi.
Oni su poručili da će borba protiv organizovanog kriminala i korupcije biti intenzivirana kroz jačanje kapaciteta jedinice za finansijske istrage i Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom.
Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da vrednost zaplenjene imovine proistekle iz krivičnih dela iznosi oko 150 miliona evra, kao i da država ostvaruje i mesečni prihod u iznosu od 15.000 evra izdavanjem u zakup privremeno oduzete imovine pravnim i fizičkim licima.
Ona je napomenula da je samo od prodaje pokretnih stvari oduzetih od vođe narko klana Darka Šarića na javnoj licitaciji do sada prikupljeno osam milona dinara.
Ministarstvo pravde će u narednom periodu ostati posvećeno borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije uz dalje unapređenje zakonodavnog okvira i donošenje podzakonskih akata, transfer znanja i iskustva, navela je Malović.
Oduzeta imovina biće, prema njenim rečima, kao i u više navrata do sada, ustupljena ne samo institucijama koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, već i za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kazao je da je jedinica za finansijsku istragu za godinu dana obavila 35 istraga nad 323 lica, osumnjičena i optužena za krivična dela koja su na udaru zakona o oduzimanju imovine.
Prema njegovim rečima, pod istragom su bile 434 kuće, stanovi, poslovni prostori i drugi objekti, zatim 345 automobila, motora i teretnih vozila, kao i više od devet miliona evra i 20 miliona dinara.
Predočavajući teškoće sa kojima se ta jedinica susreće prilikom prikupljanja dokaza da je određena imovina proistekla iz krivičnog dela, on je napomenuo da je uglavnom reč o sredstvima koja su skrivena.
Dačić je najavio da će se u budućnosti ostvarivati još bolji rezultati jer će se sredstva dobijena od oduzete imovine koristiti za poboljšanje kapaciteta svih državnih organa koji se bave tim problemom.
Predsednica Vrhovonog kasacionog suda Nata Mesarović ocenila je da je donošenjem Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom država pokazala odlučnost da stane na put organizovanom kriminalu i pokaže da se vršenje krivičnih dela ne isplati.
Bez oduzimanja imovine borba protiv kriminala bi bila nepotpuna jer je osnovni motiv okrivljenih da se bave kriminalom sticanje profita, ukazala je Mesarović i dodala da će ovaj trend pozitivno uticati i na nove izvršioce krivičnih dela, jer za njih kako je navela "neće ostati ništa".
Republički tužilac Zagorka Dolovac istakla je princip da niko ne može imati koristi od vršenja krivičnih dela, iako vođe kriminalnih grupa koji se nađu u zatvoru uvek zamenjuje neko drugi.
Oduzimanje imovine je, prema njenim rečima, neophodan udarac u samu susstinu organizovanog kriminala, a to je profit.
Dolovac je poručila da će beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala biti nastavljena uz pomoć najjačeg sredstva - Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo ima nameru da Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom primeni i u dva slučaja okrivljenih za ratne zločine.
On je rekao da je tokom istraživanja brojnih slučajeva ratnih zločina došao do zaključka da je pljačka bila jedan od glavnih pokretača za njihovo izvršenje, a lažni patriotizam samo "dimna zavesa" koja je, kako je rekao, zaklanjala suštinu.
"Kada rat prestane, profiteri i pljačkaši investiraju svoj krvavi novac stečen otimačinom i pljačkom, kupuju nekad ugledna preuzeća koja su u najvećem broju slučajeva propala", naveo je Vukčević i napomenuo da se pokazalo da se takav kapital vrlo brzo preliva u zonu organizovanog kriminala.
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je Srbija napravila značajan korak prema EU, ali da mora i dalje da napreduje u domenu vladavine prava kojom bi se obezbedila sigurnost građana, neometan pristup pravdi i zaštita od organizovanog kriminala.
On je istakao zančaj primene Zakona o oduzimanju imovine ukazavši na psihološke i ekonomske aspekte koji on proizvodi kod okrivljenih.
"Svaki kriminalac visokog ranga želi ne samo prihode nego i poštovanje u društvu za sebe i svoju porodicu", ukazao je Dežer i objasnio da efikasna primena tog Zakona staje na put tim mogućnostima.

Izlaganje ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ