Okrugli sto „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o upravnim sporovima“ - 6. novembar 2009. godine

6.11.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović učestvovala je na okruglom stolu „Predstavljanje i diskusija o Nacrtu zakona o upravnim sporovima koje je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu, organizovalo 6. novembra 2009. u Beogradu.

Ministaka Snežana Malović ukazala je da je zakon koji reguliše ovu materiju jedan od najvažnijih u svakoj demokratskoj državi i podsetila da je u okviru sveobuhvatne reforme pravosuđa decembra prošle godine usvojen Zakon o uređenju sudova koji predviđa osnivanje Upravnog suda, koji će početi da radi 1. janura 2010. godine. “Jedan Upravni sud, koji će suditi u upravnim sporovima nastalim na teritoriji cele Srbije doprineće ujednačavanju sudske prakse i efikasnijem suđenju“, navela je ministraka Malović i precizirala da će taj sud imati četiri odeljenja - u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Ujedno, ona je navela da je pored uspostavljanja Upravnog suda neophodno  doneti i  zakon kojim će se urediti postupak za rešavanje u ovim sporovima i koji će omogućiti da se na efikasniji način donose odluke, u cilju zaštite građana i pravnih lica i ostvarivanja načela vladavine prava i pravne sigurnosti.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, otvarajući okrugli sto, istakao je da je Nacrt zakona o upravnim sporovima  deo reforme , koja za cilj ima izgradnju moderne državne uprave, a ujedno omogućava i uspostavljanje efikasnih mehanizama spoljne kontrole rada organa uprave i nosilaca funkcija. Prema njegovim rečima, Zakon o upravnim sporovima, koji je na snazi, usvojen je 1996. godine i zastareo je, jer je Srbija u prethodnih desetak godina prošla kroz velike promene.„Novi Ustav je donet 2006. godine, a u tom periodu osnovan je i veliki broj agencija i organa. Takođe, bilo je potrebno uskladiti zakon sa Evropskom poveljom o pravima čoveka koju je Srbija ratifikovala 2003. godine“, istakao je ministar Marković.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji Konstantin Jerokostopulos pozdravio je usklađivanje srpskog zakonodavstva sa evropskim i istakao da je Savet Evrope spreman da nastavi dobru saradnju sa Srbijom. Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vinsent Dežer naveo je da nacrt zakona podržava osnovne evropske principe među kojima su zakonitost, odgovornost, transparentnost i efikasnost. On je istakao da ovakvi zakoni unapređuju život građana i menjaju tradicionalnu državnu administraciju u servis građana.

Skupu su prisustvovali i članovi radne grupe za izradu zakona, sudije Vrhovnog suda Srbije, dekani, profesori i drugi

Govor ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ