Okrugli sto “Prva godina primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela-uspesi i izazovi“ - 30. mart 2010. godine

30.03.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović na okruglom stolu “Prva godina primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela-uspesi i izazovi“ koji je organizovala Misija OEBS-a i i Ambasada SAD u Srbiji, istakla je da je vrednost trajno ili privremeno oduzete imovine do sada procenjuje na oko 100 miliona evra. Ona je navela da je da je do sada nakon okončanja sudskog postupka i donošenja pravosnažne presude, u dva slučaja trajno oduzeta imovina za koju nije bilo dokazano legalno poreklo.

"Za godinu dana privremeno je oduzeto 15 kuća, 27 stanova, osam lokala i veći broj automobila", navela je minstarka Malović i dodala da se na računu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom nalazi  oko 700.000 evra i oko dva miliona dinara. Ona je ocenila da se rezultati primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela mogu smatrati veoma dobrim i ukazala na zakonsko rešenje po kome deo oduzetog imetka mora biti upotrebljen za jačanje dalje borbe protiv kriminala. Snežana Malović je rekla da je suzbijanje organizovanog kriminala oduzimanjem imovine značajno, jer počinoci stečeni profit "peru" kroz legalne poslove i koriste za korupciju državnih funkcionera, kupovinu medija i upravljanje finansijskim institucijama. Prema njenim rečima, dosadašnja praksa pokazuje veliki značaj finansijske istrage, budući da se veliki deo imovine formalno uopšte ne nalazi u vlasništvu okrivljenih, već je prenet na članove  porodice, rodbinu i prijatelje. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Jedinica za finansijske istrage pronašla i prikupila dokaze za oko 300 stanova, kuća, poslovnih prostora i garaža, oko stotinu vozila, devet miliona evra i četiri miliona dinara koji nemaju legalno poreklo. Dačić je rekao da je oduzimanje te imovine jedan od osnovnih ciljeva borbe protiv organizovanog kriminala, jer je sticanje imovine na nezakonit način, kao i njeno uključivanje u legalne tokove, osnovnimotiv za formiranje i delovanje organizovanih kriminalnih grupa."Smatram da će oduzimanje nelegalno stečene imovine koja je u nesrazmeri sa legalnim prihodima, obeshrabriti sve potencijalnepočinioce krivičnih dela", rekao je on. Šef misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mor naveo je da jedan izazova u primeni ovog zakona upravljanje oduzetim sredstvima do okončanja sudskog postupka, i pri tom obezbediti odgovarajuće garancije za prava okrivljenih. On je istako da je već sada uočljiv veliki doprinos Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela jačanju poverenja građana u sposobnost  države da se suprotstavi organizovanog kriminala.

Govor ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ