Okrugli sto „Uticaj međunarodnih krivičnih sudova na postupke pred nacionalnim sudovima“ - 19. novembar 2009. godine

19.11.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović otvorila je  danas, 19. novembra 2009, dvodnevni okrugli sto „Uticaj međunarodnih krivičnih sudova na postupke pred nacionalnim sudovima“ koji organizuju Beogradski centar za ljudska prava i DOMAK, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Ministarka Malović je istakla da se demokratska Srbija distancirala od ratnih vrednosti prethodne decenije i navela da je "demokratska Srbija  spremna da hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i procesima u Specijalnom sudu u Beogradu, pošalje jasnu poruku da se takva prošost na ovim prostorima neće ponoviti, kao i da je Srbija zemlja u kojoj su zakon i pravda pravilo, a poštovanje žrtava suština našeg rada.”

Naglašavajući važznost saradnje tužilaštava i pravosuđa zemalja bivše SFRJ, ministarka Malović je istakla da su Srbija i Hrvatska razmenile 28 predmeta i najavila da će uskoro sa kolegom iz BiH Barišom Čolakoma parafirati međunarodni ugovor o pržanju pravne pomoći. Ministarka je navela da, osim 106 optuženih pred Većem za ratne zločine i više desetina istraga o zločnima počinjenim na području SRFJ prošle decenije, Srbija istražuje i zločine iz daleke prošlosti i Drugog svetskog rata. "Emitujemo poruku da ratni zločin ne zastareva", kazala je Malovićeva, naglašavajući da "ljubitelji Mladića i Hadžića emituju poruku da su spremni da žrtvuju našu decu, buduće generacije zarad zločina za koje su ova dvojica i njihovi saborci osumnjičeni".

Na otvaranju konferencije govorili su i šefica odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS-a Rut van Rijn, sudija Vrhovnog suda Zoran Savić i tužilac za ratne zločine Vladimir  Vukčević.

Okrugli sto će poslužiti za predstavljanje rezultata istraživanja u okviru DOMAC projekta, kao i za diskusiju o uticaju međunarodnih krivičnih sudova na postupke pred nacionalnim sudovima zemalja Zapadnog Balkana i o mogućnostima unapređenja saradnje između međunarodnih i nacionalnih sudova.

Govor ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ