OKRUŽNI ZATVOR U BEOGRADU I SPECIJALNA ZATVORSKA BOLNICA KORAK BLIŽE STANDARDIMA EU

25.01.2013.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković posetio je danas Okružni zatvor u Beogradu, kao i Specijalnu zatvorsku bolnicu.

U pratnji ministra bio je i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović.

Povod za ovu posetu je početak radova na rekonstrukciji po jednog bloka u ove dve ustanove kako bi se uslovi za život, rad i bezbednost poboljšali i uskladili sa normama propisanim u Evropskoj uniji.

Tokom posete, ministar Selaković  održao je i kolegijum sa upravnicima, zamenicima i načelnicima službi na kojem mu je ukazano na  svakodnevne probleme, kao i na planove za unapređenje sistema izvšenja zatvorskih kazni.

Tom prilikom ministar Selaković je rekao da je situacija u zatvorima kao i u celoj državi izuzetno teška. „Ekonomska, društvena, svaka druga kriza koja je zadesila Srbiju u prethodne dve decenije nije mimoišla ni Upravu za izvršenje krivičnih sankcija. Kada se nalazite u najvećoj pritvorskoj jedinici na čitavom Balkanu, koja je dovršena 1952. godine i kada ste svesni da u najvećem delu toga objekta nije bilo nikakvih većih ulaganja, onda možete zamisliti kakva je situacija.  Prvo za one koji se tu nalaze u pritvoru, za jedan manji broj onih koji se nalaze na izdržavanju kazne i, ono što je veoma bitno, za one koji u ovim ustanovama rade.“

Ministar je najavio i da će Ministarstvo pravde i državne uprave uskoro završiti izradu predloga novog Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. "Naša ideja je da zaposleni u zatvorima, odnosno da se pripadnici pravosudne straže transformišu u nešto što je tendencija u Evropi, a to je pravosudna policija“, rekao je Selaković.

Ministar je istakao da mu je velika sreća i zadovoljstvo što je  bio u prilici da bude prisutan kada su otpočeli radovi na revitalizaciji i preuređenju dva bloka unutar Okružnog zatvora i jednog bloka unutar Specijalne zatvorske bolnice sa ulaganjima koja dolaze direktno iz budžeta Republike Srbije. "Sistem zatvora u Srbiji je nekada bio koncipiran tako da više proizvodi nego što uzima iz budžeta. Moramo da izađemo sa planom u narednih nekoliko meseci na osnovu koga ćemo početi opet više da doprinosimo, a tada će biti bolje i u zatvorima i onima koji u zatvorima rade“, zaključio je ministar Selaković.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ