Otvoren renovirani deo Prekršajnog suda u Aranđelovcu

27.04.2012.

Aranđelovac, 25. april – Ministarka pravde Srbije Snežana Malović, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik, kao i zamenica predsednice Vrhovnog Kasacionog suda Zvezdana Lutovac prisustvovali su danas otvaranju renoviranog dela zgrade Prekršajnog suda u Arananđelovcu. Osim njih ovom događaju prisustvovali su i predsednica ovog suda Marica Milovanović, kao i predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić. U sudu je dizajniran i izgrađen informacioni šalter, renovirane su i adaptirane sudnica i arhiva, a finansijska sredstva za renoviranje obezbedila je američka agencija USAID.

Ministarka pravde Snežana Malovića ocenila je prilikom otvaranja novog dela zgrade suda da je to još jedan korak ka izgradnji efikasnog i transparentnog pravosudnog sistema, koji je kao cilj postavljen pre više od tri godine, kada je započeta sveobuhvatna reforma pravosuđa. Ona je istakla da su reformom pravosuđa presečeni svi politički, ekonomski, kriminalni i drugi uticaji na pravosuđe i njene nosioce, poručujući da je taj proces nezaustavljiv i da će efekti reforme u budućnosti biti još vidljiviji.

- Reforma nije dnevno-politička tema, jer je ona rađena zbog i u interesu građana Srbije. Ona nije ni pitanje za prikupljanje jeftinih političkih poena ili neargumentovanu kritiku inspirisanu stranačkim interesima -  rekla je Malović.

Ona je istakla rešenost da se stvori moderan pravni sistem u kome nema nedodirljivih i u kome su svi jednaki pred pravdom.

- U skladu sa najvišim svetskim i evropskim standardima gradimo pravni poredak, koji su građani sa pravom od nas zahtevali. Jedan od najznačajnijih rezultata reforme upravo to što se iz dana u dan menja i percepcija građana o dostižnosti pravde u Srbiji -  rekla je Malović, ohrabrujući sve nosioce pravosudnih funkcija da nastave beskompromisnu borbu protiv svih vidova kriminala i korupcije u Srbiji.

Pohvalivši rad prekršajnih sudija, Malović je istakla da su oni jedan od najuspešnih primera reformisanog pravosuđa, čemu su doprinele i sudije.

- Tokom prošle godine u prekršajnim sudovima bilo je u radu oko milion predmeta, a osim godišnjeg priliva koji je uspešno savladan, rešavani su i stari predmeti – ukazala je ministarka Malović.

Međutim, kako je dodala, uprkos dobrim rezultatima rada, uvek postoji prostor i za njegovo dodatno unapređenje.
- Zbog toga je krajem prošle godine formirana i radna grupa pri Ministarstvu pravde, za izradu radne verzije Zakona o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima, koji će omogućiti da se prekršajni postupci još više ubrzaju i učine efikasnijim – rekla je Malović.

Prema njenim rečima, razmatra se mogućnost uvođenja prekršajnog naloga kao novog insituta i značajne promene u pogledu dostave sudskih pismena, što je dosad uočeno kao jedan od problema u radu.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da njena vlada podržava rukovodstvo Ministarstva pravde Srbije koje je, kako je navela, puno uradilo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforme pravosuđa, poboljšanju krivičnog zakonodavstva i jačanju sudske nezavisnosti.

Prema njenim rečima, nezavisno pravosuđe, kao i nezavisno krivično pravosuđe doprinose poboljšanju demokratizacije društva i vladavine prava.  Ona je dodala da SAD poseban naglasak stavlja na povećanje nezavisnosti pravosuđa i odgovornosti vlasti u svim oblastima.

Predsednica Prekršajnog suda u Aranđelovcu Marica Milovanović ocenila je da će sud raditi još efikasnije, jer je dobio uslove za dobru saradnju i brzu komunikaciju sa drugim neophodnim institucijama.

Predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić poručio je svim građanima te opštine da će adaptirani uslovi za rad povećati efikasnost i poboljšati komunikaciju između njih i suda.
 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ